Betleem – În vizită la locul nașterii Mântuitorului.

In Betleem am ajuns cand Bebe T. era inca in burtica, avea 19 saptamani pe atunci. Nu o sa uit niciodata lucrul asta pentru ca drumul nostru in Ierusalim ne-a adus o liniste sufleteasca de care aveam mare nevoie. Nu am povestit asta niciodata, dar cu cateva zile inainte de calatorie facusem o ecografie la care medicul mi-a spus ca ceva nu se vede bine la nivel cerebral, dar sa nu ma sperii pentru ca cel mai probabil se va vedea cum trebuie peste 2 saptamani la o noua ecografie. Ca medic, si apoi ca viitoare mamica, m-am panicat extraordinar de tare. Nu voiam decat sa stiu ca este bine. Ceva care sa-mi pice mai greu nu am auzit vreodata.

Fix atunci, in acea perioada, aveam programata calatoria de 3 zile in Ierusalim. Gasisem in sfarsit ocazia perfecta de a merge. Turul Italiei la ciclism a inceput in 2018 chiar in Ierusalim. Am cumparat niste biletele foarte decente cu Wizz Air si ne-am bucurat de un weekend foarte interesant si mai ales de un pelerinaj cu o puternica incarcatura emotionala.

Cum ajungi in Betleem pe cont propriu

Traian a povestit deja despre ceea ce am vizitat noi in Ierusalim. In a 2a zi am decis sa plecam si in Betleem. Pentru cei care nu stiu, Betleemul este in Palestina. Poti ajunge destul de simplu cu un autobuz local, numarul 231, ce pleaca din piateta din fata portii Damasc. Ce trebuie sa stiti este ca veti trece o granita, veti merge de-a lungul unul zid imens ce desparte Israelul de Palestina si veti intra in acesta tara, loc unde etnicii evrei nu pot intra si in care palestinienii sunt coborati din autobuze si uneori controlati la sange. Cetatenii straini raman in autobuz la control. Pentru unele persoane mai slabe de inger poate sa nu fie cea mai placuta experienta.

Bineinteles, majoritatea calatoriilor facute de români aici sunt pe baza de tururi organizate. Tururi cu preot, cu autobuz, care duc pelerinii la toate destinatiile de interes. Rar mai vezi romani veniti pe cont propriu, pentru ca intr-adevar este mai greu sa te deplasezi intre obiectivele de interes religios, fiind necesar un mijloc de transport personal. Noi am acceptat provocarea, desi nu as spune nu pe viitor unui tur cu preot. Cred ca asta ar fi o experienta completa in vizitarea “Tarii Sfinte”. De-a lungul calatoriei am intalnit mai multe grupuri de romani, am ascultat de multe ori povestirile preotului-ghid si ne-am bucurat de informatile aflate. La una dintre bisericile de pe Muntele Maslinilor, am fost intrebati de un domn dintr-un grup de romani daca suntem ultraortodocsi. Pe moment am ramas consternati, nu stiam ce voia sa spuna, am zis ca nu, dar cred ca ne credea evrei, i s-a parut ciudat ca noi calatoream asa singuri de capul nostru.

Calatoria in Betleem a fost o excursie de jumatate de zi. Noi am plecat direct de la gazdele noaste de pe Couchsurfing, o familie tanara de evrei veniti din America, cu care am avut discutii extrem de interesante si pe care ne vom bucura mult daca ii vom revedea. Am facut cam 30-45 de minute cu autobuzul din Ierusalim si pana aici. Cand am coborat ne-am orientat cumva singuri spre locurile ce trebuiesc vizitate.

Trebuie sa urci un deal si apoi sa faci stanga la un moment dat si ai ajuns cam in 20 minute. Google Maps te va ajuta cu siguranta. Chiar daca nu ai semnal, iti poti salva traseul si il poti folosi offline. Dar daca nu ai nici una dintre acestea, cum am zis mai sus, de unde esti lasat, urci pe o strada in sus, si apoi o tii mult si bine, si te orientezi. Mai intrebi un localnic, mai vezi alti turisti. Te descurci.


Drumul pana la Biserica Nativitatii a fost unul foarte placut. Imediat simti ca ai ajuns intr-o tara musulmana. De la haine, comportament, si cumva la bucuria vietii specifica lor, femeile, copiii, golanii, kebabul ieftin, magazinele cu suveniruri, balciul, totul accentueaza atmosfera arabeasca. In Ierusalim, in comparatie, populatia este incredibil de pestrita, nu am vazut in viata mea asa o diversitate de oameni, nu degeaba se spune pe vremuri ca este centrul lumii. Noi am fost cu adevarat fascinati de calatoria asta.

Biserica Nativitatii din Betleem

Biserica Nativitatii este una dintre cele mai vechi biserici functionale din lume. Structura ei este cladita peste grota pe care traditia o marcheaza ca locul nasterii Domnului nostru Iisus Hristos si este considerata sacra de credinciosii crestini, dar si de musulmani. Prima bazilica in acest loc a fost inceputa de Sfanta Elena, mama imparatului Constatin I, in anul 327 si terminata in 333. Structura a pierit in incendiu in timpul revoltei samaritene din 537. Imparatul Iustinian I a reconstruit bazilica de azi in forma ei prezenta in 565. Conform legendei, cand persanii au invadat tinutul in 614, comandantului lor Shahrbaraz, a fost miscat de icoane din interiorul bisericii cu cei trei magi care purtau haine persane si a ordonat ca edificiul sa fie crutat. Cruciatii au facut in continuare reparatii si adaugiri la cladire in timpul Regatului Latin al Ierusalimului, cu permisiunea si ajutorul imparatului bizantin, iar primul rege latin al Ierusalimului a fost incoronat in aceasta biserica.

Biserica a fost una dintre cauzele directe a implicarii Frantei in razboiul Crimeeei, contra Rusiei. Autoritatile romano-catolice, greco-catolice si apostolice armene administreaza impreuna biserica. Toate trei mentin comunitati monahale in acest loc.

In biserica se intra pe o poarta foarte scunda “Poarta Umilintei”, dar am impresia ca noi am ratat-o deoarece parea prea mica ca sa fie intrarea. Cand intri vei observa ca podeaua originala in stil roman a fost acoperita, dar exista o trapa in podeaua moderna, si poti vedea o portiune din mozaicul podelei originale. Biserica prezinta si un mare iconostas aurit, si o complexa matrice de candele peste tot in cladire.

De cum intri vei observa coada de obicei mare la care trebuie sa astepti. Desi eram insarcinata am facut coada la toate obiectivele. De cele mai multe ori imi era frica sa nu fiu impinsa de cei din spate, dar Traian a avut mare grija de mine de fiecare data. La intrarea in grota a fost o mica imbulzeala, iar la Mormantul Sfant grupul de rusi a inceput sa se impinga cu grupul de chinezi, noi fiind cumva la mijloc, dar am scapat cu bine de fiecare data. Mereu un preot imi spunea la sfarsit ca as fi putut intra prin fata cozii. Deci aviz gravidutelor sau celor cu copii mici, sau persoane varstnice bolnave, exista aceasta posibilitate.

Grota Nativitatii este o grota subterana aflata sub bazilica. Sanctifica locul in care se spune ca Iisus a fost nascut de catre Fecioara Maria. Punctul exact este marcat sub un altar, de catre o stea cu 14 colturi in podeaua de marmura, inconjurata de candele din argint. Un alt altar din Grota, care este intretinut de romano-catolici, marcheaza locul in care, dupa traditie, Maria l-a pus pe Prunc in iesle. De asemenea, in incinta se gasesc numeroase capele, inclusiv capela Sf. Iosif, care comemoreaza aparitia ingerului in fata lui Iosif, comandandu-i sa fuga in Egipt, capela Inocentilor (pruncii ucisi de catre Irod) si capela Sf. Hieronim.

In biserica exista una dintre cele mai frumoase icoane cu Sf. Fecioara Maria pe care am vazut-o vreodata. Doar privind-o imi aduce atat de multa bucurie. Se spune ca este singura icoana a Fecioarei Maria care zambeste si in plus din care pruncul Iisus binecuvanteaza credinciosii. Dupa ce am fost aici, am avut credinta ca si pruncul meu va fi bine. A fost. Se spune ca Icoana Facatoare de Minuni a daruit multi prunci femeilor care s-au rugat la ea. De asemenea se spune ca ar fi fost zugravita de insusi Apostolul si Evanghelistul Luca.

Imediat langa Biserica Nativitatii este si o biserica catolica.

Pe langa Biserica Nativitatii mai exista un loc din Betleem ce trebuie vizitat, Grota Laptelui. Traditia spune ca aici Fecioara Maria a stat inaintea fugii in Egipt. Cand a fost acolo, ea a alaptat pruncul, si cateva picaturi de lapte au cazut vopsind rocile in alb. Cand am fost noi acolo un grup de rusi cantau rugaciuni. Atmosfera a fost cu adevarat deosebita.

Dupa ce am vazut aceste obiective turistice, ne-am plimbat si putin prin bazar si am luat suveniruri pentru cei dragi.


Unul dintre cele mai importante atuuri ale orasului este faptul ca in comparatie cu Ierusalimul mancarea este foarte ieftina. Aici este locul sa faci provizii. Dupa ce am mancat foarte bine la o cascarabeta cu falafel recomandata de TripAdvisor, am oprit si la cea mai populara kebaberie, unde am luat 2 kebaburi mari si grase care sa ne tina de foame pana mai tarziu. Pacat ca nu am luat mai multe. Seara am mancat din nou sarmalute dietetice la conserva, dar desi suna tragic, erau extrem de bune.

Cam aceasta este excursia din Ierusalim catre Bethleem. Va dorim Craciun Fericit!



Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *