Betania de dincolo de Iordan. Locul unde a fost botezat Iisus Hristos.

„Ioan le-a răspuns, zicând: Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei. Acestea se petreceau în Betania, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan” (Ioan 1, 26-28). 

Betania de dincolo de Iordan. Asa I se spune asezarii pe care traditia crestina o considera drept locul in care Iisus Nazariteanul a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Oameni din lumea intreaga merg astazi in Orientul Mijlociu si isi desfasoara pelerinajul pe la locurile sfinte.

Locul Botezului este unul dintre ele, sa ajungi aici nu este atat de simplu, dar merita efortul. Pentru cineva crescut in traditia crestina merita. Sau poate ca merita pentru oricine, atata timp cat cazi in extaz cand vezi 3 hindusi oferind ofrande in Bali, poti sa asisti si la ceremonialului scufundarii in Iordan…  

Mergem sa ne botezam in Israel sau in Iordania? 

Putem si asa si asa, dar stati linistiti, caci nimic in Orientul Mijlociu nu este fara zarva. Istoria locului este tumultoasa, asa ca pe scurt, vom trece in revista ultimele evenimente ale secolului.

Dupa ce statul Israel este infiintat, arabii din zona sunt cam suparati, asa ca in 1967 se desfasoara Razboiul de 6 zile in care arabii pierd urat de tot. Pe langa faptul ca pierd razboiul, iordanienii pierd definitiv controlul vechiului Ierusalim, asa numitul West Bank (Cisiordania sau teritoriile palestiniene de astazi), sirieni pierd controlul zonei muntoase Golan, iar egipteni Sinaiul. Situatia este cam dificilia, iar frontiera dintre Iordania si Israel devine chiar raul Iordan, o zona intens militarizata si pline de mine. In anii 90, lumea se mai linisteste si incep descoperirile arheologice din zona. Cu aceasta ocazie se da drumul si peregrinarilor credinciosilor la raul Iordan, israelienii sesizand aspectul turistic important al Botezului Domnului. Astfel ca astazi, pe partea israeliana, totul este frumos aranjat si curat si cum trebuie. Dar cam atat, pentru ca miezul miezului este in Iordania, aici fiind descoperite mai multe ruine din perioada crestinismului primar.  

Oficiali statului Iordanian alaturi de Bill Clinton si Papa Ioan Paul II

Voi atasa un text preluat de pe Doxologia.ro pentru ca asa este frumos, sa pastram sursele din care preluam informatia : Săpăturile arheologice efectuate la est de Iordan, în Iordania de astăzi, în Valea el-Kharrar, au scos la iveală ruinele a patru locașuri de închinare, printre care și ruinele bisericii construite de Împărăteasa Elena. Cea de-a patra biserică, descoperită în 1998, este cea mai apropiată de malul Iordanului și are o caracteristică demnă de evidențiat: un coridor format din 22 de scări de marmură neagră, care coboară 30 de metri sub nivelul bisericii, spre râul Iordan. Deși excavările nu s-au finalizat, nivelul la care s-a ajuns este deja sub nivelul actual al apei Iordanului. Faptul că treptele coboară mai jos decât nivelul râului, sugerează că acest coridor a fost conceput pentru coborârea pelerinilor în apele Iordanului, pentru botez. 

Biserica ortodoxa greaca din vecinatate

Care este cu adevarat locul in care a fost botezat Iisus Hristos?

Dupa cum spune si traditia, locul botezului era dincolo de Iordan, deci la est de rau, in TransIordania (actualul stat Iordania).

Astazi, se considera ca sunt motive serioase sa credem ca aici este locul in care Iisus a fost botezat, dar totusi Vaticanul nu a confirmat acest lucru (nu si-a pus parafa). Traditia crestina considera acest loc de multa vreme ca fiind cel numit Betania de dincolo de Iordan. In schimb, unii argumenteaza ca locul numit Betabara (aflat la Vest de Iordan), pomenit si el in Biblie, si aflat pe harta din Madaba (un celebru mozaic din secolul VI) ar fi locul Botezului. Nimeni nu stie sigur, caci nimeni nu a fost acolo cand Iisus a fost botezat, dar daca traditia crestina spune ca asa e, atunci asa e. Este treaba arheologilor sa faca lumina la un moment dat.

Altfel, desigur, poti considera ca in acest loc nu sunt decat niste urme ale mai multor biserici protocrestine, fara nicio legatura cu evenimentele din vremea lui Pontiu Pillat. Totul este si dupa Credinta fiecaruia. Spre exemplu, in Sri Lanka este pastrat undeva Dintele lui Buddha. Pare ilar, nu-i asa? Pe mine ma lasa rece lucrul acesta, dar daca oamenii aceia chiar cred asta, cine sunt eu sa ma pun contra.  

Spiritual si comercial  

În vremea aceea a venit Iisus din Galileea, la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el. Ioan însă îl oprea, zicând: eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Iar Iisus răspunzând, a zis către el: lasă acum, căci aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci Ioan L-a lăsat. Iar după ce s-a botezat Iisus, în clipa când a ieşit din apă, iată, cerurile s-au deschis şi Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-se ca un porumbel şi venind peste Dânsul. Şi iată un glas din ceruri, care a zis: Acesta este Fiul Meu cel iubit, în Care bine am voit. Ev. Matei 3, 13-17 

As putea sa spun despre acest loc cateva lucruri. A se nota ca nu am fost si de partea cealalta in Israel sa vedem exact cum este, dar asa, dupa ce am aruncat cateva priviri la atmosfera de peste drum…putem opina. Se afla totusi la cativa metri departare.

In plan indepartat puteti vedea Israelul si frumos amenajatul complex
Balizele delimiteaza apele teritoriale ale celor doua state.

Daca doriti o experienta organizata, cat de cat intr-o maniera spiritualo-comercialo-americana,  cei din Israel se ocupa mai bine de acest aspect. Pe partea de imbaiere si botez in Iordan, se ofera un fel de camasi de unica folosinta, exista vestiare, curatenie, ce sa mai una alta, vest domnule, occident. 

Daca doriti pe partea culturala, istorica, arheologica, bizantina, Iordania este locul. Scurt si la obiect. Biserici de acum aproape 2 milenii; locase noi de cult ale mai multor culte crestine (mare parte ortodoxe); moaste ale unor calugarii din zona; arheologie pentru cei pasionati; peisaj salbatic precum era acum multi ani.  


Cam acesta ar fi locul in care curgea o parte din raul Iordan si aici ar fi fost botezati oamenii in acele vremuri. Pe vremuri Iordanul era mai potent ca flux

Mai neplacut la prietenii nostri iordanieni este faptul ca ghizi sunt musulmani. Si musulmanii cam se hahaie cand aud ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu. Stiu si ei ca el a fost un mare profet si alte lucruri, dar cam ii privesc de sus pe crestini. Din aceste motive, ghizi nu prea sunt cei mai entuziasti si nu iti transmit emotia locului. Probabil eu v-as prezenta cu mai multa emotie bisericuta din cartier. Prietenul nostru a mai fost inca odata si a dat de un ghid si mai sictirit si plictisit. Poate ca in Israel, turismul este facut mai bine, iar acolo ori au pus un crestin sa iti povesteasca, ori un evreu care stie sa-si faca treaba bine. 

Pana la urma, Iordanul este acelasi de ambele parti. La fel de murdar si plin de noroi, la fel de amenintat de seceta si exploatarea fara perspectiva a apelor sale din amonte de catre ambele tari. Cu toate acestea, emotia  scufundarii in apa sfanta a Iordanului nu poate fi comparata cu nimic altceva pentru o persoana credincioasa care face acest lucru asumat.

Am asistat la o scena fascinanta, cu o rusoaica calatorind singura impreuna cu cei doi copii. A intrat in apa cu fetita cea mica, apoi a intrat si fetita care era mai mare. Emotia transmisa in timp ce se pregatea de asa zisul botez a fost cutremuratoare. Imi era rusine sa ma uit, vedeam ceva intim atunci la care poate nu eram indreptatit sa asist. Veti intreba: Si ea se va mantui pentru ca a facut asta? Raspunsul e ca nu stie nimeni. Poate ca si de aceea ii spunem credinta, caci daca ai avea certitudine, ar fi contract.  

Lucruri practice 

  • Aici se ajunge ori cu masina personala, ori cu tururi organizate din Amman. In general, tururile vor acoperi si mersul la Marea Moarta la o mica imbaiere.  
  • Poate n-ar fi simpatic sa mergeti aici vara. Este groaznic. Umezeala, caldura, soare. Noi am fost in Martie si era cald dar bine.
  • Granita dintre cele doua tari este marcata prin balize pe mijlocul raului. Sunt soldati de ambele parti. Puteti zambi turistilor din Israel si viceversa.Eu nu le-as striga nimic. Cea mai simpla cale de a ajunge in cealalta tara este pe la punctul de trecere a frontierei de la Podul Allenby/King Hussein aflat la 8km departare. Granita grea, cu tambalau, cu multe taxe. Nu merita decat daca asa va este traseul, altfel, un du-te vino ar fi total ineficient. 
  • Intrarea a fost 12 JD. Mai nou se pare ca s-ar fi facut 15 JD. Noi am dat 9 JD pentru ca am cumparat biletele odata cu Jordan Pass. Scump biletul, obscen de scump,dar fiecare va calcula singur daca merita sau nu mers. Noi consideram ca merita.  
  • Daca veti fi cu alti oameni prin Iordania, printre care unii reticenti sa ajunga aici, eu zic sa insistati. Noi am insistat(am insistat serios) si astfel i-am convins si pe prietenii nostri sa ne duca in acest loc. Pana la urma le-a placut si s-au bucurat de experienta.

Una peste alta, va recomand sa faceti cumva sa ajungeti in locul unde traditia crestina spune ca a fost botezat Iisus Hristos. Daca veti calatori in Iordania in cadrul unui pelerinaj organizat de Basilica, cu siguranta veti ajunge si aici. Daca veti fi independenti, cum am fost noi, cu putin efort veti reusi sa ajungeti. Fara efort, nimic nu iese.

Articole Iordania

  1. Despre Jordan Pass si traseul nostru in Iordania.
  2. Iordania. Impresii la cald.
  3. Jerash, savoarea Romei antice in Orientul Mijlociu.
  4. Betania de dincolo de Iordan. Locul unde a fost botezat Iisus Hristos.
  5. Mozaicul Tarii Sfinte din Madaba, catacombe istorice si muntele Nebo.
  6. Amman, Iordania. File de poveste. 2018.
  7. Kerak si Ajloun. Pe urmele cruciatilor in Iordania
  8. 2 zile prin Petra. Siq, Trezoreria si mânăstirea Ad-Deir. (I)
  9. 2 zile prin Petra. Trezoreria de sus si traseul Wadi al-Farasa (Partea II)

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!


Spor la calatorit! 

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment