Berna, Ursoaica Elvetiei.

DSC02873

Berna este capitala Elvetiei. Putini stiu asta. Daca intrebi 90% din oameni, de oriunde ar fi, iti vor spune ca Geneva, Zurich sau Basel sunt capitala. Dar uite ca nu este asa. Elvetia este defapt o Confederatie. Mai exact, se numeste Confederation Helvetica(CH) si este alcatuita din 24 Cantoane. In 1848, Berna a fost aleasa drept Capitala, iar apoi a inceput si constructia Bundeshausului, unde astazi au sediul Parlamentul si Guvernul elvetian. Dar de ce Berna si nu alt oras? Majoritatea stim ca in Elvetia traiesc vorbitori de limba germana, franceza si italiana. Sa gaseasca o capitala era dificil, fiecare isi tragea partea lui. Asa ca Berna a fost compromisul gasit. Este situata pe teritoriu germanofon, dar foarte aproape de regiunea vorbitoarea de limba franceza.

DSC02805
DSC02806

Istoria orasului

Dar sa o luam de la inceputuri. Se spune ca Berna a fost intemeiata in jurul anului 1191, iar Ducele Berthold a promis ca orasul va purta numele primului animal pe care il va prinde la vanatoare in jurul orasului. Acela a fost un urs, asa ca Voila, orasul se numeste Berna. Aceasta este legenda. Altii spun ca orasul a fost denumit dupa Verona, iar Verona in germana de atunci se pronunta Bern. Dar cel mai probabil este ca numele de Berna are legatura cu o denumire mai veche a zonei, deoarece in anii 1980 au fost gasite niste placute de pe vremea celtilor care ar sustine aceasta ipoteza.

DSC02799
DSC02815

Povestesc despre istorie atat de mult din 2 motive. Imi place si mi se pare interesant sa cunosti de ce asa si nu altfel. Plus ca istoria Elvetiei nu este foarte studiata pe la noi prin scoala, asa ca incerc sa fac un mic rezumat. Revin la Berna si spun ca prin sec XIV, Berna intra in Confederatia Helvetica, iar pe la 1500, devine orasul-stat cel mai puternic de la Nord de Alpi. Asa ca trebuia sa privim Berna ca mai mult decat un orasel dragut si simpatic unde locuiesc niste ursi draguti, ci ca pe un important centru politic.

DSC02856
DSC02858

Am spus ceva de ursi.  Da, intr-adevar, ursul este simbolul orasului inca de la 1224. Primul lucru care l-am auzit despre Berna a fost ca exista ursi in oras. Mi se parea ceva incredibil ca exista ursi in centru. Dar ursii exista oficial in oras inca de la 1513, cand au fost adusi de niste cavaleri care se intorceau de la o batalie drept prada de razboi. De atunci, ursii tot traiesc in Barengrabem/Bear Pit sau Tarcul Ursilor pe romaneste. Locatia a tot fost schimbata de a lungul veacurilor, dar acum se pare ca acum au conditii destul de bune. Din pacate, in mai 2015, cand am ajuns noi, erau in renovari. Asa ca ursii se vor reintoarce prin toamna lui 2015. Noua ne-a parut tare rau ca nu i-am vazut, dar sigur ne vom intoarce.

20150510_125949

Frumosul oras Berna

Deja v-am povestit doua din motivele pentru care voiam sa vedem Berna. Pentru ca este capitala Elvetiei si pentru ca voiam sa vedem ursii din Berna. Cu ursii ne-am lamurit, acum sa va povestesc despre Berna ca oras. Nu e dificil deloc sa va descurcati prin el. Raul Aare este cel care practic a facut acest oras, Berna fiind asezata fix in bucla facuta de rau. Daca tot suntem studenti la medicina, vom compara orasul Berna cu o invaginatie. Invaginatia aceasta are o strada principala care pleaca de la Gara si duce direct in varful invaginatiei, unde este asezata Groapa cu Ursi. Deci un traseu scurt in oras ar trebui sa urmareasca acest drum. 

Berna_Map
DSC02870
DSC02820

Pe drum aveti ce vedea. Orasul nu este deloc dezlanat, este foarte compact si uniform, armonios. Nu degeaba face parte din patrimoniul UNESCO. Oraselul elvetian tipic. Drapele cantonale sunt arborate pretutindeni, iar bunastarea cetatenilor se simte peste tot. Nu degeaba sunt 6 km de arcade acoperite in care poti merge la shopping. Pana la urma, de aceea te duci in Elvetia, pentru shopping.  Mai multe despre centrul istoric al orasului.

Plimbandu-te prin oras, nu ai cum sa nu observi ca este plin de fantani care au tot felul de figurine. Cavaleri si printese in mare parte. Dar cel mai important monument de acest fel al Bernei este cel al Capcaunului care mananca copii. Desigur, este un Capcaun care mananca 8 copii, destul de elocvent, insa sunt destui care considera ca este vorba de mai mult decat un simplu capcaun. Unii spun ca defapt aici ar fi reprezentat un personaj de basm de prin Alpi, alti vorbesc de zeii greci Saturn si Cronos, alti vorbesc despre un evreu deoarece palaria acestuia este specifica acestora. Mai multe informatii aici. Nu ratati statuia, este in piata de langa Zytglogge, ceasul cel mare al orasului. 

DSC02826
DSC02832
DSC02822

Zytglogge( Zeitglocke in germana Standard ) este cam cel mai important loc turistic din Berna dupa Groapa cu ursi. Are o istorie indelungata, fiind construit in sec. XIII si a fost pe rand inchisoare, inchisoare de femei, turn de paza si in cele din urma, ceas al orasului. Ceasul e foarte complex si merita sa astepti orele fixe pentru a vedea figurinele cum se plimba. Poti face si o vizita. Mai multe informatii aici.

DSC02830
DSC02825

Urmeaza Casa lui Einstein. Aici a locuit Einstein timp de 2 ani. Asta nu i-a impiedicat pe elvetieni sa ne ofere un muzeu. 


DSC02868

Berna adaposteste si cea mai inalta Catedrala din Elvetia. Daca este vremea frumoasa, urcati va sus si admirati peisajul. Alpii se vad senzational. Noi am prins vremea buna si desi nu am urcat in turn, de pe unul din podurile de peste Aare, am reusit sa facem niste poze foarte frumoase.

DSC02873
DSC02865
Piata catedralei
20150510_144836

Chiar langa Catedrala, exista o faleza destul de abrupta fata de nivelul raului Aare. De acolo va recomand sa coborati pe scari pana jos la nivelul raului si sa va plimbati si prin orasul de jos.

DSC02863
DSC02862

Daca iti permiti financiar, iti poti planifica o excursie in Elvetia cu o cazare in Berna. Este localizata foarte bine, chiar in centrul Elvetiei. Dar nu numai asta conteaza, ci faptul ca orasul este destul autentic, iar seara cand te vei plimba cautand un restaurant (sau un supermarket), poti sa simti ca esti in vacanta.

DSC02844

Pentru a vedea orasul de sus, trebuie sa urcati pe dealul de langa adapostul ursilor. E o alee, ce urca agale chiar pana sus. Acolo aveti si un parc unde puteti face un picnic si va puteti relaxa putin in timp ce priviti de sus orasul. Asta am facut noi si a fost foarte relaxant.

DSC02851

Per total, noua ne-a placut Berna. Mi a placut si mai tare cand am ajuns acasa si am inceput sa caut informatii despre oras. De obicei, noi aflam lucruri despre oras la fata locului prin muzeele locale care sunt gratuite pentru studentii sub 25 ani sau au un pret in jurul 2-3 Euro. De data asta, Berna ne-a dovedit. Dar daca vreti sa aflati ceva despre oras, au un muzeu foarte aratos pe dinafara. Sincer, cred ca merita banii.

Muzeul Bernei
Muzeul Bernei

P.S. Am uitat sa povestim cum am ajuns in Berna. Defapt, am scris un pic despre asta in primul articol despre Excursia noastra elvetiana.

Cum ajungem in Berna

Deci am ajuns aici cu BlaBlaCar / Covoiturage. Ne-a costat 15 Euro Dus intors. Am fost foarte norocosi ca am gasit aceste masini la ore foarte convenabile. Altfel nu am fi avut ocazia sa venim aici. La dus, Lausanne Berna, am fost cu o familie de francezi din Alsacia care erau destul de credinciosi si mergeau in Lausanne o data la cateva saptamani pentru a canta in corul unei Biserici protestante. Niste oameni simpatici care aveau copii mari ce faceau voluntariate prin Africa. Deci, oameni de calitate.

La intors, ne-a luat un domn care era inginer la Aeroportul din Geneva si care facea naveta o data la 4 zile intre Alsacia si Geneva. Era mai ieftin sa traverseze Elvetia decat Franta, pentru ca taxa de autostrada pe an in Elvetia este de 40 euro, iar pe un drum Paris-Strasbourg platesti tot cam atat. Deci imaginati-va cum sta treaba si de ce e mai bine prin Elvetia. Pe drum Andreea a dormit, dar eu am tot intrebat lucruri despre avioane si cum functioneaza ele. Am mai invatat cate ceva, iar asta e bine.

Per total, experienta a fost buna, cum se intampla de obicei cu Bla Bla Car. Asta va recomandam si voua. Altfel, trenul este scump, atat de scump ca nu vreau sa scriu cat costa.


DSC02849

Berna, Capitala a Elvetiei, iti spunem “Pe curand!”.

Jurnale Lacul Geneva

  1. 150 de km in jurul Lacului Geneva pe Bicicleta. Totul despre Planul Excursiei si Buget.
  2. Lacul Geneva – Ziua 1 – Evian, Bagajul, Vama, Delta Rhonului, Montreux si intr-un final Vevey. Peripetii.
  3. Lacul Geneva – Ziua 2 – Montreux si o drumetie pana in Caux
  4. In fuga prin Lausanne – Elvetia
  5. Berna, Ursoaica Elvetiei.
  6. Lacul Geneva. Ziua 4. Intre Lausanne si Geneva. Turul Castelelor

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments