Belgrad. Cum ne-a placut, cum ajungem si unde ne cazam.

Am cucerit si Belgradul

Hehehe, in final am ajuns si la Belgrad. Capitala Serbiei, fosta Capitala a Iugoslaviei si ultima din cele 4 Capitale de pe Dunare. 

Belgrad a fost ultimul oras vizitat de noi in acest an. O coincidenta frumoasa face ca primele orase vizitate de noi in 2014 sa fie Budapesta, Bratislava si Viena, primele 3 capitale de pe Dunare. Inca de atunci am ramas in minte cu ideea ca vrem sa vedem si Belgradul pentru a le vedea pe toate, si a stabili care din aceste orase este mai in armonie cu Dunarea.

O punga mare de Popcorn costa 1 euro. Vanzatorii de popcorn stiu engleza. Orice vanzator de butic din Belgrad stia engleza.
Cetatea Kalemegdam. Pe aici s-a batut si Iancu de Hunedoara

Noua ne-a placut foarte mult aici. Am stat cam o zi, am dormit o noapte, am vazut orasul si ziua si noaptea. Orasul este viu, energic, agitat, ieftin si cu personalitate. Este un fel de Bucuresti. Daca iti place la Bucuresti, o sa iti placa si capitala sarbilor, daca nu iti place, nu veni aici, du-te la Viena.

Hotel Moscova. A se retine ca Sarbii sunt destul de apropiatii de Moscova si destul de Contra SUA, UE si restu. In 1999, au fost bombardati de NATO.
Viata pe la ei

Ne am dat seama de ce ne-a placut intotdeauna sa ne plimbam in tarile mai sarace. Pentru ca sunt mult mai bogate decat cele bogate. Aici lumea e frumoasa. Chiar daca saracia si greutatile isi pun amprenta pe fata oamenilor, ei raman pozitivi si luminosi. Poate e vorba si de ortodoxism si credinta, poate e vorba de alte lucruri. Ceea ce este cert, este ca ne dorim sa mai calatorim prin Balcani si tarile de dincolo de Cortina de Fier. Update 2020. Acum cand avem bani si noi, ca orice om, nu ceva exagerat, inclin sa cred ca ne placea sa vizitam tari mai sarace si pentru ca acolo ne permiteam sa ne cumparam si noi ceva, iar daca avem chef sa mancam, atunci sa mancam, nu sa scoatem sandvisurile. Dar deh, aceasta este frumusetea vietii de student, ai timp, n-ai bani. Dar vo, calatori in continuare in tot felul de destinatii in care credem ca putem vedea lucruri frumoase si invata lucruri noi.

Patronul acestui Bar a fost un domn adevarat. Barul este situat chiar langa Biserica Sf. Marcu si este foarte autentic. Necomercial.

Ce ne-a mai placut, au fost patiseriile. Primul lucru care l am facut cand am ajuns in oras, a fost sa luam o specialitate de pe acolo, habar nu avem cum se cheama. A2a zi, am repetat experienta. Produsele lor sunt destul de grase si hranitoare. Si destul de mari. In Bucuresti, merdeneaua o termini imediat, aici trebuia sa te chinui mai mult. De aceea au sarbii 1,90 intaltime.

Si cu iaurt ca sa pice bine

Tot pe aici prin Belgrad, am incercat si Castane prajite. Prin Franta e plin de Castane, dar nu ne am prea inghesuit. Am tot zis ca o sa luam, dar uite ca la Belgrad am mancat primele castane. Sunt foarte bune, destul de hranitoare si foarte ieftine.

O castana decojita
O piata destul de maricica din Belgrad. Se vindea orice.

Si daca tot va spunem cat de frumos este aici, haide sa va povestim cum am ajuns noi aici si cum puteti ajunge voi aici.

Cum sa ajungi la Belgrad

Noi am ajuns la Belgrad prin Geneva in contectul intoarcerii acasa de Craciun, noi fiind in Erasmus la Lyon. Am platit 48 Euro pentru un zbor Geneva Belgrad pe 17 Decembrie. Biletul a fost cumparat prin Octombrie. Am considerat ca pretul a fost foarte bun, avand in vedere ca pe ruta Geneva Bucuresti biletele costau deja 80 Euro. De la Aeroportul Nicolae Tesla am luat un autobuz pana in oras. Face cam o ora si costa cam 1 euro. Pleaca odata la circa 20 minute. Va face multe opriri si veti vedea viata adevarata de a lungul traseului.

Aeroportul poarta numele lui Nicolae Tesla, despre care Henri Coanda spunea ca atunci cand se intalneau, cei doi vorbeau romaneste. Eu nu spun nimic cu acest lucru, doar mentionez. Asa ca am ajuns si la Belgrad. Mai ramanea o singura problema. Cum plecam din Belgrad?

Doamna de la ghiseu a scris Timisoara, nu temesvar. Nota 10

Am cautat destul pe internet si am descoperit ca pe ruta Belgrad Timisoara exista un tren si un tarif special 14 euro dus intors numit Banat Special. Noi am platit 9 euro doar pentru drumul dus. Atentie: Trenul de Timisoara nu pleaca din Gara Centrala din Belgrad, ci din Belgrad Dunav, adica Belgrad Dunarea.

Nu ne am dat seama initial ca aici e o gara. Dar este.
Trenul a avut intarziere la Plecare vreo 40 minute. Soba era calda

Gara e destul de departe de zona turistica, noi am ajuns acolo si nu stiam unde e Gara. Defapt Gara e foarte mica si de aici pleaca doar trenurile spre Timisoara. Trenul pleaca mai exact spre Vrsac, care este la granita. De la Vrsac, urcam in trenul de Timisoara, pe care scrie Romania.

Sunt cam 2 trenuri pe zi de la Belgrad la Timisoara si retur. Dimineata devreme, in jurul orei 7 si dupa amiaza pe la 16, din ambele localitati. Trenul face in total 4 ore. Cei din gara nu s-au obosit sa calculeze si diferenta de fus orar, asa ca asta trebuie tu sa o calculezi si sa scazi sau sa aduni, dupa caz. Noi trebuia sa ajungem initial la 20 30 in Timisoara, cel putin asa scria pe biletul nostru. Dar defapt am ajuns la 21 30. Mai multe detalii aici : Belgrade-to-Timisoara-train Alte modalitati de a ajunge la Belgrad nu exista, tren direct Bucuresti Belgrad sau autobuze. Ar mai fi un fel de microbuz din Timisoara spre Belgrad, dar care costa 20 euro Dus. Ah da, ar mai fi si TAROM sau Air Serbia care costa cam 100 de euro dus intors. Ceea ce nu e rau deloc, daca trebuia sa ajungi repede si nu vrei sa pierzi timp. Trebuie sa calculam ca si trenul Bucuresti-Timisoara face 10 ore si costa cam 25 Euro. Doar dus. Deci sa iei avionul spre Belgrad este totusi o afacere destul de buna.

Unde ne cazam

Belgrad face parte din categoria oraselor in care nu este nevoie sa cauti gazda pe Couchsurfing ca sa mai economisesti niste bani deoarece cazarea este foarte foarte ieftina.

Noi am gasit un Hostel, Trip and Sleep, in centrul centrului, la 5 minute de Cetate, pe strada pietonala al carei nume l-am uitat, un fel de Lipscani al orasului, cu 7,5 euro de persoana. Am stat si singuri in camera, pentru ca o camera dubla era 15 euro. Curat, incalzit, foarte ok. Nu puteti plati cu cardul. Ofera tot felul de excursii si tururi. Contra cost. Dar cel mai bine va duceti la Free Guided Tour din Belgrad, care functioneaza pe baza de bacsis.

Daca ideea de hostel nu va incanta, atunci Hotel Moscova este deschis pentru toata lumea.

Mi a placut atat de mult cum arata incat am mai pus inca o poza cu el si mi am soptit in barba ca data viitoare voi sta aici

Pe finalul acestui articol, va recomand tuturor sa dati o tura pana la vecinii si fratii nostri sarbi (caci asa suna propaganda) si sa va relaxati pe aici. O sa va placa. Noua ne-a placut.

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 comments