Amantii din Bizant de Mika Waltari este genul de carte care te face sa iti faci bagajele, sa pleci in lume, sa te indragostesti, sa lupti pentru o idee si sa mori fericit facand acest lucru.
Cum de ajunge sa te schimbe atat de mult? Pai e simplu. Cand o citesti, la fiecare pagina, simti ca respiri aerul Bosforului, simti miros de mare, te imaginezi in Catedrala Sfanta Sofia spunand o rugaciune, te vezi cu sabia in mana si cu mana pe soldurile cele mai ravnite femei din Bizant. In caz ca esti femeie, te joci cu barba autentica a unui aparator al zidurilor Constantinopolelui, nu cu cele nou-aparute de prin Bucuresti.
In anul 1453, Constantinopolul era ultima ramasita a Imperiului Bizantin, era o insula de crestinatate in Imperiul Otoman. Era inconjurat din toate partile de turci, el putand fi aprovizionat doar pe cale maritima. De curand, la carma otomanilor venise sultanul Mehmed II, caruia ii se va mai spune si Cuceritorul. Tanar, viril si plin de entuziasm, el decide sa termine odata pentru totdeauna cu Bizantul.
In paralel, Europa Catolica nu ajunge la un consens pentru ajutarea Bizantinilor, invocand erezia ortodocsilor. Fiecare regat european avea treburi mai importante decat sa salveze crestinatatea de la rasarit. Interesele locale erau mai vitale decat un imperiu muribund.
In ultimul moment, ultimul imparat bizantin, Constantin, hotaraste sa uneasca cele doua biserici pentru a beneficia de ajutorul Papei, al Romei si al intregului Apus.
Din pacate, cu toate acestea, ajutorul din Apus nu mai vine, iar populatia Constantinopolelui se divide intre cei care imbratiseaza Unirea cu Roma si cei traditionalisti.
Pe acest fond, incepe si actiunea carti. Putem vedea un oras pe muchia prapastiei, o populatie dezbinata care nu stie ce vrea. Oare ce este mai bine? Tiara papei sau turbanul sultanului?
In toata aceasta agitatie, apar si protagonistii nostri, Ioannis Anghelos, un catolic venit sa lupte, si una din cele mai ravnite domnisoare din Bizant. Dragostea lor este imposibila, dar in timpul razboaielor valorile se restoarna si multe lucruri devin posibile.
Nu stiu sa zic daca mi a placut acest roman pentru ca este istoric sau pentru ca este o poveste de dragoste. Sau poate mi a placut pentru foarte desele momente filozofice si cu tenta ezoterica. Nu stiu de ce. Dar l-am iubit. L-as face cadou la toata lumea.
Sper ca nu am zis prea mult din aceasta carte si inca va mai doriti sa o cititi. Dupa ce o cititi, cumparati un bilet spre Istanbul cat mai repede cu putinta. Cum-sa-vizitezi-Istanbulul-studenteste Nu ai cum sa nu iti doresti sa vezi Sfanta Sofia, vechile Biserici Ortodoxe, Patriarhia, Zidul de Aparare, Cornul de Aur, Pera, Turnul Galatei.
Ce a mai ramas din ziduri. |
Spor la Citit!
Iar daca va hotarati sa mergeti la Istanbul, aruncati un ochi pe articolele noastre despre Istanbul
Istanbul. Partea Europeana
P.S. Andreea a citit si ea cartea si s-a super indragostit de ea.
Lasă un comentariu