Cum ajungem din Cracovia in Liov si o granita UE-Ucraina trecuta la picior

In cadrul ultimei noastre vacante ca studenti medicinisti, am cutreierat Europa Centrala si de Est si am poposit in Nurnberg, Praga, Cracovia, Liov si Cernauti. Daca pana in Cracovia lucrurile au mers ca unse, cu bilete luate din timp si totul programat la minut, din Cracovia in Liov nu aveam prea multe optiuni. Autobuze directe erau doar noaptea, trenurile directe costau mult, iar de avion nici ca s-ar fi pus vreodata problema. Asa ca am cautat pe internet ce variante avem si am ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi daca am imparti drumul in 3 etape. Desigur, aceasta este varianta cea mai crazy, dar veti vedea ca merita.

Vama Polonia spre Liov
Microbuzul spre Liov

Asadar, drumul se imparte in 3 Etape

  1. Cracovia Przemysl. 12Euro cu CFRul polonez.  Durata 3h45
  2. Przemysl Granita. 0.5 Euro. Durata 15 minute.
  3. Granita Lviv 1 Euro. Durata 2 Ore.

+ Birocratia de la Vama polono-ucraineana. Maxim 2 ore. Minim 45 minute.

Prima bucata de drum este si cea mai digerabila. Cracovia – Przemysl. Acest Przemysl, un oras cu un nume imposibil de pronuntat, este chiar la granita cu Ucraina. Biletul din Cracovia pana aici va costa 12 Euro. Daca aveti card ISIC ati putea primi 50% reducere, dar degeaba. Informatiile sunt contradictorii legate de reducerea primita cu acest card. Astfel ca, noi ne-am cumparat bilete de la Biroul de Informatii din Gara folosind reducerea ISIC. Aici era un baiat de al garii care ne-a cumparat biletele si care s-a asigurat ca vom beneficia de aceasta reducere de 50% cu cardul ISIC si ca nimic rau nu se va intampla in tren. Apropo, chiar daca nu avem poze cu trenurile polone in acest articol, sa stiti ca arata foarte bine si sunt foarte comfortabile.

Surpriza. Controlii au spus ca nu e bine. Ca e de rau si ca trebuie sa platim restul de 50%. Cred ca am pierdut cam 45 minute cu controlorii. Un tanar polonez ne-a tradus in tot acest timp. Cand m-am dus sa platesc, am plecat cu seful de tren(sunt mai multi controlorii, iar unul dintre ei este Sef ) si am stat in compartimentul lor. Acolo, el incerca sa vorbeasca cu mine. Eu i-am spus pe ruseste “niet gavarit”. El zambeste asa din coltul gurii si ma intreaba ori de unde sunt, ori unde ma duc. Eu i-am spus ca sunt rumunski si ca Lwow si apoi Chernivtsi si Rumunia. El da din cap si ma intelege. Platesc cu cardul pentru ca au POS in tren si rezolvam totul. Asadar, am platit 12 Euro Bilet Intreg, nu 6 Euro cum ne-am fi dorit noi.

20160224_140005

Ajunsi in acest orasel cu nume greu de pronuntat, Przemysl, gasim imediat langa gara microbuzele care pleaca spre granita. Pe limba poloneza se spune tot asa, granitsa. Ne suim in microbuz, un fel de 310 din Constanta pentru cunoscatori, platim 2 lei de persoana si plecam spre granita. Am incercat sa schimb restul de bani polonezi in grivne in statie de microbuze, dar nu prea am inteles cursul…Nu reuseam sa inteleg daca e un curs bun sau rau. Pana la urma, am schimbat la granita unde am schimbat mai prost. Nu cu mult, dar mai prost.

Vama Polonia Ucraina

Pe tren, ii spuneam Andreei ca de abia astept sa ma intorc in Europa de Est, sa calatoresc cu un microbuz pe geamul caruia se face condens, iar apoi sa imi cumpar o gogoasca uleioasa dintr-o autogara parasita. In microbuz, Andreea imi da dreptate…am ajuns in Europa de Est. Multe bunicute care se intorceau in Ucraina dupa ce isi vandusera produsele in Polonia.

La granita, lucrurile merg destul de repejor. Plin de bisnita si contrabanda, tigari, tot ce vrei. Aproape ca era o atmosfera de carnaval. Doar ceva nori negri care veneau dinspre Ucraina ne ingrijorau. Dar in rest, o granita foarte bine organizata, mai ales pentru pietoni. Culoare speciale pentru cei care vin si ies din tara, fara invalmaseala. Ma asteptam sa vad acelasi lucru si la Vama Siret, cand ne-am intors in Romania dinspre Cernauti, dar nu avem noi inca asa ceva.

Cand ajungem si noi la controlul pasapoartelor pe partea polona, luam decizia sa mergem la toaleta mai intai. Intre timp, in fata noastra trece un cetatean turc. Ceva baiat care fusese Erasmus si acum mergea sa isi viziteze prietenii. L-au frecat vreo 20 minutela ghiseu, pana sa ii spuna sa se aseze pe banca si sa astepte intre timp, in spatele nostru s-a format o coada imensa. Toti batraneii si babuscele locale erau agitati si vorbeau cu ofiterul. Ei deja se stiu, se trag de sireturi. Vorbeau cu el probabil lucruri de genul : “Hai ma Ionele, da-ne drumul, ce stam aici. Ma asteapta barbatu acasa”. Il elibereaza pe turc, se duce Andreea la control, caci eram primii, iar apoi cand sa trec eu, vreo 2 doamne ma imping si ma dau la o parte si se duc buluc la baiatul de verifica actele. Putin suprarealist ce va spun…

La intrarea in Ucraina nu avem probleme. Puteam sa avem, caci pasaportul nostru avea mai putin de 6 luni de valabilitate. La fel de bine puteau sa nu ne lase sa intram. Dar ne-au lasat, dupa ce s-au uitat cu atentie la toate vizele si stampilele din pasaport. 

Mai multe sfaturi despre Ucraina anului 2016 am scris in acest articol.

Liov Ucraina

Asadar, am intrat in Ucraina. Eram din ce in ce mai aproape de casa. Iesim din Vama si dam de agitatie specifica tarilor estice. Nu prea ne dam seama unde este autogara, dar un domn ne indruma spre o straduta si ne spune ca acolo gasim autobuze. El urma sa faca autostop. Avtostop…cam asa spun ei. Ajungem in Autogara, urma sa asteptam 40 minute pana la urmatoarea plecare. Cam 5 lei a costat biletul. 35 grivne pentru 80 kilometri. Autogara este cam la 100m cum iesi din vama ucraineana, faci stanga pe o strada si dai de Autogara.  

La 2 minute dupa ce cumparam biletul, apare domnul care urma sa faca autostopul. Ne spunea ca a gasit masina si pentru noi si sa mergem cu el la Lviv. I-am aratat biletele, i-am multumit si aia a fost.

20160224_154503

V-am povestit si de gogosi uleioase… . Aici in autogara, am mancat si asa ceva. Dupa ce am incercat gogosile cu carnati, am vazut la o tanara ucraineana un hot dog destul de apetisant. A coborat cu noi din autobuz si ne-a ajutat sa cumparam si un hot dog.  A fost foarte gustos si foarte ieftin. Desi probabil v-ati teme de siguranta si curatenia din bucataria aceea, mie mi s-a parut ca doamnele care vindeau erau de incredere. Erau gospodine si de la gospodine merita sa cumperi. Eram atat de uimiti de preturile din Ucraina, ne bucuram ca niste copii ca ne vom putea permite si noi mai multe, fata de excursiile din Europa de Vest. Dar bucuria noastra se bazeaza pe saracia altora din pacate. 

Drumul spre Lviv a fost destul de lung. A durat 2 ore. Enorm. Sosele sunt teribile. Prin autobuz batea si vantul. A oprit cam peste tot. In toate satucele si oraselele. Cand am ajuns in Lviv, am prins si ninsoare. O ninsoare ca in povesti. In sfarsit, eram in Lviv. Un oras care merita revazut iar si iar.

Cateva concluzii

In total, Cracovia Lviv ne-a costat maxim 14 Euro, chiar mai putin. Ca timp, am plecat cu trenul la 10 din Cracovia, iar la ora 19 eram in Lviv. Dar am pierdut o ora diferenta de fus orar. Deci am facut cam 8 ore, din care doar trenul a durat 3h45. Se poate si mai rapid. Dar mai putin de 6 Euro nu faci. Plus ca, autobuzele directe stau la coada in Vama. Noi nu am stat, caci am fost pietoni. Dar daca ai multe bagaje. desigur ca este mai convenabil sa iei ceva direct. Daca nu, si vrei sa vezi cum traieste lumea adevarata, in afara strazilor pietonale ale oraselor istorice, merita facut acest traseu.

O alta mentiune. Daca vii din Ucraina, vei sta mai mult la coada oricum ar fi, caci controalele sunt mai severe cand intri in UE.

Si inca o varianta. Puteti lua din Przemysl autobuze directe spre Liov. Sunt cateva pe zi. Costa mai mult. Cam 10 Euro. Merge si dinspre Liov spre Przemysl, dar nu stiu cat costa din directia asta. Dar raman la parerea ca nu castigi prea mult ca timp. Poate faci chiar la fel.

Niste englezoi au scris si ei un articol despre aventura lor din Cracovia in Liov. Puteti observa cat de panicati erau odata cu trecerea in spatiul ex-sovietic.

Un articol al unui polonez despre variante de calatorie inspre Liov.

Si inca un articol care recomanda tot aceasta ruta pe care am facut-o si noi.

In final, va uram calatorie placuta si mergeti si vizitati si Polonia si Ucraina si nu uitati ca avem multe de vazut peste tot. Si mai ales, ca Ucraina nu este chiar o tara in stare de razboi. In 2016, Europa de Vest este in stare de razboi, nu Vestul Ucrainei. Asadar, spor la vizitat in Cracovia si Liov.

 

 

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *