Abatia de la Cluny. Marire si decadere

Abatia de la Cluny

Abatia de la Cluny era cel mai important centru al catolicismului in Europa dupa Vatican, iar Biserica din cadrul Abatiei a fost cea mai mare Biserica Crestina pana in sec. XVI cand a fost terminata Catedrala Sf. Petru de la Vatican. Abatia era supusa direct Vaticanului si unii dintre Abatii de Cluny au devenit chiar Papi.

Abatia de la Cluny

Am inceput cu aceste detalii pentru a stii cum stam, despre ce vorbim. Eu, pasionatul de istorie si de romane istorice, am tot auzit de Cluny si Abatia de la Cluny. Nu stiam foarte multe lucruri, dar auzisem despre. Cand am fost la Paris, am cumparat de la un anticariat Un Ghid al calatorului pentru a intelege arhitectura gotica a Catedralelor din Franta. Cartea este foarte buna, explica toata simbolistica si toata istoria Frantei. Pentru ca fara a intelege istoria, e greu sa intelegi anumite lucruri si mai ales cand e vorba de evolutia arhitecturii religioase. In felul asta, mi-am reaprins interesul a o vizita. Pana la urma, un anumit Papa a spus ca Abatia de la Cluny este Lumina Lumii.

DSC09208

Ce trebuie sa stim este ca Abatia de la Cluny a fost a fost infiintata in sec. X de catre calugarii benedictini si a avut parte de o devoltare rapida. In numai 100 de ani de la infiintare, Abatele de la Cluny avea puterea de a excomunica. Doar el si Papa aveau acest drept. Sa fiii excomunicat era ceva grav in acea perioada in care Vaticanul era un fel de Bruxelles. El dadea ora exacta.DSC09217

Cum au ajuns sa fie asa de puternici. Nu am fost acolo ca sa stiu, dar probabil au gestionat foarte bine banii si au facut afaceri bune. Una din cele mai inteligente lucruri pe care le au facut, a fost sa promoveze turismul religios. Ei au scris primele ghiduri de calatorie pentru pelerini. Deci Lonely Planet a inceput odata cu ei. Au promovat mai ales pelerinajele la Santiago de Compostella.DSC09206

In 1088 a inceput Constructia Catedralei Cluny III. Constructia s-a terminat in 1230. Cum am spus si mai devreme, era cea mai mare Biserica din Europa. Constructia Bisericii a coincis cu problemele economice si cu aparitia a noi ordine de calugari care le-au cam luat fata, daca ne este permis sa ne exprimam asa. Incet, incet, Abatia de la Cluny si-a pierdut puterea, iar in 1562, Hughenotii au distrus Biblioteca ( Un fel de Biblioteca din Alexandria a Evului Mediu ). Pentru ca lucrurile mergeau bine, dupa Revolutia Francea ( Revolutia Luminata), Abatia a fost vanduta pe 2 milioane de franci ( nu stiu exact cat inseamna dar e mai mult de 2 milioane de euro ) si a inceput sa fie daramata. Piatra de la Catedrala Cluny III, cea mai mare si somptuasa din toata Europa la un moment dat, a fost folosita pentru constructia de case si drumuriAbatia de la Cluny

Astazi, nu a mai ramas prea mult, dar destul cat sa ne dam seama de marimea Catedralei si de importanta ei. Turnul din fotografia de mai sus, este Turnul Alb din Macheta de mai jos.

Abatia de la Cluny
Aici puteti vedea Catedrala Cluny III. Partile Albe inca exista.

Marturisesc ca eu nu stiam ca voi gasi acolo o ruina. Imi doream sa ajung pentru a vizita si a mai gusta un pic din istorie, un subiect care imi place. Dar am gasit aici ceva care mi-a creat o stare de tristete.  E pacat ce s-a intamplat si lucrurile acestea se tot repeta. Ca este Statul Islamic sau ca este vorba de Prima Republica Franceza, oamenii sunt la fel. Plini de ura si lipsa de respect fata de restul oamenilor care nu sunt ca ei.

Despre Revolutia Franceza vreau sa va mai spun un lucru. Pe langa faptul ca Regele a fost ghilotinat, crestinii au fost prigoniti si ghilotinati si ei, iar in general, au fost multe ghilotinari in perioada aceea, mai mult sau mai putin justificate. A fost schimbat si calendarul. Saptamana nu mai avea 7 zile, ci avea 10 zile, care aveau alte nume, pentru ca oamenii sa uite incet, incet traditionala saptamana care avea implicatii crestine. Tabula Rasa.

DSC09243
O fantana veche si o casa in stil romanic.

In rest, satucul este destul de dragut, exista un butic unde se vand niste Burgeri foarte buni facuti de niste canadieni care si-au deschis o afacere aici. Vin oameni de departe ca sa manance un burger. Francezi adora Burgeri si cam tot ce este american. Poate nu vor recunoaste asta, dar cam asa e. Dupa ce mananci, te mai plimbi prin localitate caci nu ai ce pierde. Noi nu am mancat caci era inchis la ora aceea, dar am mancat un Cheeseburger Dublu ( din partea lui Bruno) la un McDonalds in drumul spre casa. Nu foarte autentic, dar foarte bun.

 

DSC09189

Cum ajungem la Cluny

 

Cluny este la 100km la Nord de Lyon sau la 20 km de Macon in istorica regiune Burgundia. Macon are si statie de TGV, fiind localizat pe linia Paris – Lyon, deci puteti ajunge si de la Paris, si de la Lyon. Pentru cineva din Lyon, un drum pana la Cluny inseamna o plecare de Dimineata spre Macon cu trenul, cam 30 euro dus-intors, apoi inca un autobuz din Macon pana la Cluny. 2 euro drumul.

Noi am fost mai norocosi si nu am dat atat. Am plecat cu Bruno, un francez care iubeste Romania, romanii si limba romana. Deci daca aveti masina, ar fi cel mai bine. Ca sa nu spun ca Burgundia este o minunatie care merita vizitata pas cu pas. La intoarcere am dat de un Castel super frumos.

Biletul de intrare este 9,50 euro pentru Adulti. Studentii europeni pana in 26 ani intra gratuit. In prima Duminica din Noiembrie pana in Martie, intrarea este gratuita pentru toata lumea.

Abatia din Cluny este un obiectiv turistic care merita vazut daca ajungi in Franta si ai mijloacele de a ajunge aici. Putem invata multe la Cluny.

Poze Cluny

Abatia de la Cluny

Abatia de la Cluny

DSC09072

DSC09102

DSC09133

DSC09204

DSC09244

DSC09236

 

DSC09192

 

Bruno
Bruno

 

 

DSC09230

DSC09221

 

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

1 comment