Probabil cand va ganditi la Adana, primul lucru care va sare in cap este Adana Kebab. Si eu patesc la fel. Nu mai zic ca pe drumul dintre Antiochia si Adana se trece si prin orasul Iskender, si trebuie sa recunosc ca Iskender Kebab este mancarea turceasca favorita a Andreei. Este clar ca turcii isi numesc kebaburile in functie de orasele de unde provine reteta lor (mai exista Urfa Kebab, Erzurum Kebab etc.). Se stie ca Turcia este destinatia principala cand vine vorba de kebab (desi romanilor le place mai mult la Dristor), iar daca ma intrebati pe mine este una dintre destinatiile culinare de top din lume, cel putin daca ne intrebati pe noi.
7000km prin Turcia. Intreaga poveste.
Drumul dintre Antiohia si Adana, desi se preconiza ca un drum national ce se catara bine de tot pe dealurile de pe coasta Marii Mediterane, s-a dovedit floare la ureche pentru masinuta noastra. In ciuda tuturor problemelor de pana acum (cititi in articolele precedente, incepand cu #10.2), o data ce am ajuns la temperaturile normale specifice lunii august din Romania, masina nu a mai avut nici un moment de nesiguranta in functionare. Cei 191 km pana in Adana i-am parcurs in doar 2 ore 30min, timp in care Bebe T. si-a facut somnul de dupa-amiaza.
Am ajuns la frumosul hotel de 5 stele pentru care am platit o nimica toata, ne-am luat camera King in primire, nu oricare, si am iesit sa vedem ce are Adana de oferit.
Deja din masina vazusem un parc interesant si o moschee imensa despre care mai citisem inainte, asa ca se parea ca ceva tot vom vedea pe aici.
Adana este al 6-lea cel mai mare oras din Turcia. Multe despre oras nu stiam inainte sa organizam aceasta calatorie, si am ajuns totusi aici pentru ca era oprirea perfecta in drumul de intoarcere spre casa. Nu stiam totusi ca are niste obiective turistice asa de interesante ce merita alocate cateva ore, mai ales daca se pupa bine cu programul. Iar daca veniti cumva cu avionul sau autobuzul in acest hub al transporturilor din Turcia, chiar aveti ce face pana la urmatoarea legatura.

Obiective turistice:
Podul Roman
Fiind asezata intr-o regiune atat de fertila a Turciei, multe civilizatii s-au perindat de-a lungul timpului pe aici. Printre cele mai notabile ramasite ale acestor civilizatii este podul de piatra Taskopru, ce traverseaza raul Seyhan. Este unul dintre cele mai vechi poduri de piatra din lume, datand din secolul II d.H. din timpul domniei imparatului Adrian. A fost mai tarziu restaurat de imparatul bizantin Iustinian I in 557 d.H.



Podul este destul de lung, se intinde pe 300 de m, si ofera o imagine superba cu moscheea. Astazi mai circula pe pod doar motociclete si pietoni, dar pana nu demult, pe aici treceau si tiruri.
Marea Moschee Sabanci
Desi nu este o moschee veche, si vad ca in multe ghiduri turistice nici macar nu este mentionata, pentru un european aceasta moschee este cu adevarat impresionanta. Construita abia in 1998, este practic cea mai mare moschee din Turcia, fiind inspirata dupa modelele marilor moschei otomane din Istanbul si Edirne, in special dupa Moscheea Albastra si Moscheea Selimiye. Este de asemenea si una dintre cele patru moschei cu sase minarete unice in Turcia.
Sabanci a fost om de afaceri foarte bogat ce a pornit de jos, fiind un baiat ce lucra in prelucrarea bumbacului, iar incet incet, l-a dus capul in afaceri si a ajuns unul din cei mai bogati oameni din Turcia. A vrut sa dea inapoi orasului ceva si astfel a creat un parc mare pe malul raului si o moschee impresionanta.


Vechile moscheei Ulu Camii ( Marea Moschee), Eski Camii (Vechea Moschee) si Hasan Aga Camii.
Cu adevarat deosebite, am trecut pe langa ele fara sa urmam nici un ghid, si instinctiv ne-am oprit sa le admiram.

Interesant este ca constructia Ulu Camii a inceput cand Adana era sub controlul mamelucilor, iar finalizarea ei s-a terminat in epoca otomanilor. Mamelucii erau cei ce controlau pe atunci Levantul, iar a caror capitala era la Cairo. Astfel ca aceasta moschee are o arhitectura mult mai asemanatoare celor intalnite prin Siria sau Egipt.
Ceasul Saat Kuleshi
Un ceas vechi construit in 1882 ne-a atras si nou privirea la marginea bazarului ce tocmai dadea stingere, ultimii comercianti strangandu-si acareturile. Cu toate acestea am reusit sa gasim baclavale si banane de cumparat.
Parcul Merkez
Daca aveti putin mai mult timp liber, parcul acesta este superb, aflat chiar langa Moscheea Sabanci, se intinde pe o suprafata foarte mare.

Traseul nostru a fost urmatorul. Dupa ce am ajuns la Moscheea Sabanci si ne-am facut cateva poze in frumosul Parc Merkez, am plecat spre podul de piatra. De aici am intrat direct in centrul vechi al orasului, am vazut vechile moschei si ceasul din bazar si apoi ne-am indreptat spre hotel. Pe drum am oprit sa cumparam niste baclavale, un kebab si niste smochine delicioase. Am nimerit fix sezonul smochinelor, o delicatesa a acestei calatorii.
Divan Otel Adana. 5*
Ce ne-a impresionat cu adevarat in aceasta calatorie a fost hotelul …. Sa stai in centrul orasului la un hotel de 5 stele pentru doar 180 lei a fost un adevarat rasfat de care aveam nevoie dupa Turcia profunda din ultimele zile.
Am stat intr-o camera King, prinsesem ceva oferta pe Booking. Era un tip de camera in puteai alerga. Copilul s-a bucurat tare caci a avut ce explora. Interesant conceptul cu baia ce nu avea usa, ci mai multe panouri din sticla ce creau mult spatiu si senzatia de LUXXXX. Patul era genul acela de pat pe care ti-l-ai fi dorit cand erai mic copil, sa incapi si tu alaturi de parinti in pat cand fantomele din camera isi faceau aparitia.
Bineinteles ca micul dejun s-a ridicat si el la standardele stelelor de pe frontispiciu. Am avut astfel un inceput de zi perfect in antepenultima zi a calatoriei.
Nota: 10 pentru o sedere in Adana si la pretul prins pe Booking.
Puteti rezerva o camera la Divan Otel in Adana folosind acest link afiliat catre Booking.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
Spor la calatorit!
Spor la calatorit!
Lasă un comentariu