7000 de km prin Turcia. Jurnal de calatorie #8.1 Konya, orasul lui Rumi.

Konya ne-a atras atentia in perioada in care citeam romanul lui Elif Shafak, Cele patruzeci de legi ale iubirii. roman istoric, dar si de dragoste, un fel de Paulo Coehlo mai la obiect, per total o lectură frumoasă. Aici am aflat mai multe despre Rumi, cel ce cu predicile sale a cucerit sufletul multor musulmani si care inca si în ziua de astăzi este iubit si hulit in egala masura.

Este unul dintre cele mai vechi orase din Turcia, cunoscut in perioada romana ca si Iconium. A fost capitala turcilor selgiucizi in sec.XII -XIII si este mai ales cunoscut datorita poetului si filozofului islamic Mevlana Rumi.

“Nu este de mirare ca profetul Mahomed a spus: In aceasta lume, sa iti fie mila de 3 tipuri de oameni. Oamenii bogati care si-au pierdut averea, oamenii respectati care au pierdut respectul celorlalti si omul intelept care e inconjurat de ignoranti.”


Mevlana Rumi propunea un islam mai umanist, mai apropiat de sufletul omului simplu, cateodata constrans prea tare de rigorile fixe ale islamului. Ce am scris mai am sus, asta am inteles eu, nu ma luati prea tare in serios.

George Cosbuc a scris poezia Puntea lui Rumi. O incursiune interesanta intr-un univers indepartat pentru scriitorul ardelean, dar nu singura. Toata lumea cunoaste celebrul El Zorab. 
Link aici https://www.povestipentrucopii.com/poezii/puntea-lui-rumi-george-cosbuc/
Spor la citit poezii!
Vezi această postare pe Instagram

#Astazi în istorie: #30septembrie1207 S-a născut poetul persan Jalal al-Din Muhammad Rumi. A fost unul din cei mai cunoscuți mistici persani și islamici sufisti, întemeietor al ordinului dervișilor mevleviți. Sufismul este un curent religios apărut în secolul VIII și răspândit mai ales în Persia. În centrul vieții religioase a acestei doctrine se află iubirea reciprocă dintre Dumnezeu și oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilității lui Dumnezeu. Doctrina sa este influențată de mai multe religii:budism, zoroastrism, hinduism și are la bază apropierea față de Dumnezeu prin cunoaștere mistică, iubire și asceză. Limba maternă a lui Rumi a fost persana. Tatăl său a fost teolog, jurist, mistic, supranumit sultanul savanților. Când mongolii au invadat Asia Centrala (1215-1220), familia sa, împreună cu un grup de discipoli de-ai tatălui, a fost nevoită să se retragă spre vest. În drum spre Anatolia , aceștia îl întâlnesc pe Attar, celebru poet persan, întâlnire care va avea un puternic impact asupra lui Rumi. Mathanawî – titlul monumentalei sale opere – înseamnă distih (vers dublu), ea fiind compusă din aproximativ 25.000 de mii de distihuri. Aceasta capodoperă a literaturii persane este chintesența intregii gandiri sufiste de până atunci, ea cuprinde povestiri și parabole cu caracter etic, ilustrate cu pilde din Coran, Evanghelie si Tora, din culegerea de fabule Kalila și Dimna, a lui Ibn al Mouqaffa , precum și din folclorul oriental, cu referiri la filosofia greacă și indiană. În limba română, fragmente din Mathnawi au fost traduse și publicate în: Kalaluddin Rumi, 2003, Metafore și parabole. O poezie a lui George Cosbuc se numește “Puntea lui Rumi”. Rumi, denumit „prințul poeților sufi”, a fost un mistic care a amalgamat în sine gânditorul și artistul. În întreaga lui creație el a proslăvit iubirea divină, ghidul spiritual al biografiei sale. El nu l-a căutat pe Dumnezeu în afară, ci în sine însuși.

O postare distribuită de Istoria Zilei (@istoriazilei) pe


Trezindu-ne in dimineata aceasta in Konya in frumoasa camera de la Hich Hotel, ne gandeam ca ce frumos ar fi fost sa mai stam o zi. Hotelul era superb, orasul parea drăgut, cum ar mai fi fost…dar data viitoare. Cat de mult conteaza o cazare deosebita de unde sa nu vrei sa mai pleci.


Ideea este ca in ziua a 8-a aveam urmatoarele planuri: vizitam complexul Mevlana care era literalmente vis a vis de noi, apoi mergeam in zona dealului lui Allaaddin unde am fi vizitat o veche moschee ridicata in cinstea sultanului omonim si un muzeu ridicat intr-o fosta scoala islamica ce adapostea modele vechi si deosebite de ceramica pictata de pe vremea selgiucizilor. Bebe T. ar fi dormit intre timp in Manduca XT somnul de dimineata, iar pe la 12:00-13:00 am fi plecat din Konya.


Lucrurile nu s-au desfasurat insa asa, dupa cum era firesc. Micul dejun a fost ceva bun, impresionant si fandosit in acelasi timp. Daca eram niste instagrammeri seriosi o puneam de cateva postari si storiuri. Pentru ca micul dejun este bine sa-ti tihneasca, s-a facut tarziu intre timp si iata ca pe la aproape 9 jumatate 10 noi eram abia in fata intrarii de la Mevlana, cu Bebe T. in carutul de la Thule plimbandu-se frumos.

Ne-am invartit cam 45 minute pe aici timp in care am intrat in mausoleul lui Rumi, am intrat si in camere muzeale frumos amenajate din curtea interioara, fosta scoala, loc in care afli tot felul de lucruri despre ordinul mevlenitilor. Aici am aflat si ca in fiecare Joi la ora 8 seara are loc un spectacol de dans al Dervisilor Rotitori. Oricum, informati-va cand ajungeti aici. Noi am fi putut intra si atunci.

Toata lumea vorbeste despre cat de conservator trebuie sa fii imbracat in Konya. Amuzant este cand vezi grupurile de turisti rusi, si cateva rusoaice netulburate de traditia locala ce se imbraca foarte sumar, fiind chiar nedumerite de privirile ce le sunt aruncate.

Plecam din complex si o luam la pas sa vedem moscheea Aziziye care era foarte aproape si apoi ne plimbam agale printre stradutele din centru. Eram un fel de atractie turistica pentru locuitori, dar suntem obisnuiti cu astfel de priviri. Tot plimbandu-ne prin orasel si considerand ca Bebe T. e destul de obosit am recalculat planurile si ne-am gandit ca ar fi mai bine sa lasam tot ce mai era in Konya si sa ajungem mai repede in Goreme, Cappadocia. Si mai ales ca Bebe T. sa-si faca totusi somnul pe masina si sa avem mai mult timp pentru urmatoarea destinatie. Pe drum catre hotel  am facut cateva activitati turistice, am schimbat euro in lire turcești, am cumparat cateva suveniruri si nu am mai gasit magazinul de baclavale, ramanand cu regretul ca nu le-am cumparat de la primul magazin vazut pe drum.

Spre Cappadoccia

Ajunsi la hotel punem repede bagajele in masina si plecam cu un Bebe T. de-a dreptul aproape furios ca nu a dormit inca somnul de dimineață la ora 11:30. Punem benzina, iar la 12 fix eram cu plinul facut si copilul adormit.

Pe de alta parte lucrurile mergeau bine astazi. Cu o ora estimata a sosirii 14:30 in Goreme, ramaneam cu destul timp pentru de a vizita locuri si mai frumoase din Cappadocia. Unde mai pui ca ajungeam si noi ca oamenii la cazare la o oră decenta.

V-am prezentat o mica parte din ziua 8a a vacantei ce a inceput acum 2 luni, cand afara era cald, iar ziua era lunga. Am ajuns in Konya in cea de a8a zi a itinerariului turcesc. Pentru cei ce au citit cartea lui Elif Shafak, Cele patruzeci de legi ale iubirii, dar si pentru cei fascinati de Dervisi Rotitori, acest oras este o oprire obligatorie. Pentru noi Konya a reprezentat o sedera placuta si relaxata, un oras unde cu siguranta ar fi trebuit sa stam mai mult. Data viitoare!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments