5 zile în Santorini. Tot ce trebuie să știi! Ghid 2020! NOU!

In momentul publicarii acestui articol ultimul avion Wizz Air al acestui sezon a decolat deja din Santorini catre Bucuresti. Pana la anul, frumosul arhipelag rămas in urma eruptiei vulcanului Strongili acum 3600 ani va putea fi vizitat ori cu escala in Atena, ori in cadrul unei vacante cu feribotul prin Ciclade.


***Titlul este mai mult o glumă. Nu considerăm ca stim tot si nici ca acest articol ar fi vreun ghid. Dar ni s-a parut un click-bait drăguț, cum noi nu prea facem. Dar parcă Santoriniul merita o astfel de poznă.***


Santorini este cunoscuta ca o insula greceasca de lux, de impresii, si cu siguranta cu cele mai spectaculoase privelisti si cu un apus de vis, de urmarit preferabil in Oia, magicul sătuc in care daca nu ai 100k urmaritori pe Instagram, yaht sau portofelul gros, te vei simti sărac.

O sa tot intalniti zeci de persoane care o sa va spuna ca nu ai ce face mai mult de o zi pe insula. Le-am crezut si noi la un moment dat si chiar propovaduiam acest lucru. Cum sa stai o saptamana in Santorini? Esti nebun? N-ai ce face acolo!!! Si noi planuiam ca in cele 5 zile de vacanta sa facem excursii catre alte insule apropiate,de exemplu Ios, aflata la 2h cu feribotul, sau Naxos.  Aveam insa sa ne dam seama ca vom gasi suficiente lucruri de facut pe aici.

Drumul cu avionul

Am cumparat biletele de avion spre Santorini cu o parte din banii rambursati pentru zborul anulat din Martie spre Sicilia. Wizz Air a avut o oferta de nerefuzat, am luat biletele cu 90 euro dus-intors pentru 2 persoane, in frumoasa luna Septembrie, perfect pentru a sarbatori cei 4 ani de casatorie. Este de nerefuzat oricum avand in vedere ca este un zbor direct, si nu cu escala in Atena cum mai vazusem in trecut. Intr-o ora si jumatate eram in Santorini. Aproape ireal. Am prins cea mai frumoasa perioada, una fara gloatele enorme de turisti cu care insula este obisnuita. Nu stiu daca veti mai prinde alte timpuri ca acestea, speram sa nu mai avem pandemii.

Pentru ca suntem in an pandemic, am avut la noi testele PCR SARS COV2 negative si traduse in engleza recoltate cu maxim 72h in urma, dar si codul QR pregatit, unul per familie.

Despre emotia testarii pentru COVID19, a scris frumos Andreea in postarea de pe Facebook: ’’… am asteptat pana in ultimul moment pentru a rezerva o cazare, pentru ca trebuia sa fim siguri ca testul ne iese negativ. Am tremurat de emotii pana in ultimul moment, dar desi vedem zilnic pacienti Covid-19 , costumele si respectarea foarte stricta a tuturor normelor si a distantarii sociale in timpul liber si-au facut efectul.’’

Cazare

Multi se lupta pentru cazari cu vedere la caldera, dau salarii intregi pentru cateva nopti la piscina infinity cu vedere, si sincer probabil ca merita si poate ca ne permiteam daca voiam, dar nu despre asta a fost vorba pentru noi. Noi am venit aici sa cheltuim o suma decenta de bani, care sa ne permita si multe alte vacante planuite de acum incolo. Si vreau sa va zic ca poti face asta in Santorini. Poti gasi cazari decente in jurul sumei de 40 euro pe noapte, in statiuni precum Kamari sau Perissa, unele cu baltoace sau nu. Analizati foarte bine inainte locatiile, recenziile etc. Noi am plecat la drum cu o cazare de 4 nopti in Kamari, dar ne-am razgandit si am stat urmatoarele 2 nopti in Fira.

Am stat in Kamari la Lefkothea Hotel. Hotel renovat, nota mare pe Booking, recenzii bune. Din pacate camera nu era atat de renovata, iar sentimentul pe care il aveai cand erai in camera era ca stai intr-un loc ieftin si trist. Seara, galagia in zona centrala, muzica, masinile, scooterele, amplificau senzatia de loc ce nu era nimic in comun cu vacanta relaxanta in insulele grecesti. Micul dejun era ceva banal, ceva de care te puteai lipsi, iar cu 5 Euro mancai mult mai bine la numeroasele patiserii din apropiere. Singura parte pozitiva a fost interactiune cu Dimitra, tanara ce ne-a dat numeroase sfaturi pentru vacanta in Santorini si ne-a ajutat apoi sa mai recuperam din banii platiti pentru cele 4 nopti. Am dat 167 Euro pentru 4 nopti la Booking, iar pentru ca am anulat 2 nopti, ne-au dat 60 Euro din cauza ca si ei au fost nevoiti sa plateasca comision la Booking pentru cele 4 nopti.

Cu cei 60 Euro in buzunar, am plecat fericiti catre Anessis Hotel din Fira, un loc in care nu ne-am mai incurcat cu Booking si am sunat direct la proprietar, ce ne-a dat un pret de 80 Euro pentru 2 nopti, cu 23 Euro mai putin decat pe Booking. Linistit, aproape de statia de autobuz din Fira, cu parcare, cu piscina, iar camera era cu 2 clase peste ce am avut in Kamari. La acelasi pret. Iar de pe balcon vezi direct rasaritul inspre marea Egee.


Important atunci cand va rezervati cazare in Santorini este sa intelegeti geografia insulei, lucru greu de facut daca nu esti acolo. Chiar si in Fira, locuri cu ștaif, scumpe pe Booking, sunt foarte aproape de drum si de galagie, asa ca mi se pare destul de dificila alegerea unui loc ideal in Santorini pentru toata excursia. Cel mai bine rezervi 1-2 nopti, iar apoi vezi cum te coafeaza.

Daca doresti multa relaxare la mare, cu siguranta ca Kamari si Perissa sunt ideale. Kamari este mai activa, mai dinamica, si mai aproape de Fira (15minute), dar Perissa are o plaja cu ceva ce chiar putem numi nisip, pe cand in Kamari plaja este cam pietroasa. Daca vrei sa fii in centrul insulei si sa ajungi oriunde oricand, atunci Fira este optiunea ideala, aici ai tot, de aici pleaca excursiile in caldera, ai peisaje, autobuz catre aeroport, locuri in care sa mananci ieftin, localuri de lux, ai cam tot. Dar si mult trafic in afara zonei pietonale, asa ca fiti atenti in caz ca nu vreti sa auziti scootere turate sau camioane ce gafaie la deal.

 Transport

Transportul in comun se face lejer cu autobuzele locale ce merg dupa un program bine stabilit ce este respectat neasteptat de bine. Cu preturi pornind de la 1,60 euro pana la 2,20 euro (Perissa) per segment. Problema e ca nu poti lua autobuze intre statiuni. Pentru orice schimbare de directie trebuie sa mergi in capitala, Fira, si de acolo schimbi spre alta statiune. Poti inchiria masina, atv sau scooter (daca iti permite permisul auto, multe dintre scootere au peste 50cm3). Noi ne-am deplasat in primele 2 zile cu autobuzele locale si apoi am inchiriat un Smart pentru 24h, suficient cat sa vizitam si locurile mai inaccesibile transportului public.

Momentul inchirierii unui autovehicul a fost destul de dificil si am stat sa cantarim mult ce anume este mai bine pentru noi. Optiunile erau reprezentate de scooter, ATV si masina.  Scooterul a iesit din schema in prima zi cand un tip de la o firma de inchirieri ne-a spus ca nu au scootere cu motor mic, adica cele pe care le poti inchiria cu permis de conducere categorie B. ATV-ul costa cam cat o masina pentru 1 zi, sau un pic mai ieftin, dar diferenta era neglijabila. Iarasi, ATV-ul este un vehicul cu care nu prea ne-am plimbat pana acum, drumurile pe aici sunt destul de circulate. ATV-ul nu are nici portbagaj prea incapator , te si bate soarele toata ziua, asa ca pana la urma ne-am intors la clasica masina. Mai poti inchiriat un Buggy, un ATV cu acoperis si alte avantaje, dar deja ajungi pe la 70 euro/zi.  Pana la urma am ramas la o masina, si am inchiriat un Smart pentru 1 zi, de la o firma pe care am considerat-o decenta, din Kamari. Am dat 35 Euro pe 1 zi. Asigurarea nu era full full full, adica daca din vina mea faceam ceva, dadeam cu ea de gard etc, as fi putut fi taxat cu maximum 400 Euro, acel exces de care vorbesc toti atunci cand inchiriezi masini. Tipa de acolo ne-a zis ca nu au Asigurare FULL fara exces pe nicarieri prin Santorini, orice incercau altii sa ne vrajeasca, asa ca am crezut-o si am plecat mai departe. Ca idee, cand am inchiriat in Azore, aveam asigurare FULL fara exces.

La capitolul Perpedes, trebuie neaparat sa faceti drumetia dintre Fira si Oia. 10km ce pot fi parcursi cam in 3 ore intr-un mers lejer, pe marginea calderei. Drumetie mai fotogenica nu cred ca exista.

libris.ro%20

Mancarea

Toata lumea povesteste despre cum bucataria elena este fascinanta, iar cinele luate pe meleaguri grecesti sunt minunate. Asa este, chiar asa este. Dar pentru cine vrea sa mai salveze niste banuti, are ceva variante la alegere. Tot felul de localuri fast food, foarte aglomerate, cu rulaj mare, ce ofera Gyros Pita si Souvlaki Pita, plus alte sortimente, falafel, chiar si frigarui cu creveti pe care i-am incercat.  Fiecare pe la 2.60 Euro in Kamari, Perissa si Fira. Am mancat in Imerovigli un Gyros Pita la 4.20 Euro, dar acolo eram in zona de fite a insulei, unde piscina sta deasupra calderei vulcanice, iar modele cu milioane de followeri se pozeaza gânditoare in costume sumare de baie, iar apoi posteaza citate filosofice ce l-ar umili pana si pe Liiceanu.

In rest, am mancat la 2 restaurante. Restaurant Aeolos in capatul vestic al insulei, inspre Far, cam 30 Euro pentru amandoi cu un singur fel, peste spada si calamar umplut cu branza feta, si in Thirassia in port, la Restaurant Katouni, cu 23 Euro pentru amandoi, un frigarui cu mix de peste plus garnitura si o musaca. In rest, Gyros si sortimente, fast food. Ne-am cantarit cand am ajuns acasa, nu ne-am ingrasat.

Alt sfat din zona low-cost ar fi sa nu mancati in restaurantele cu privire la caldera din Fira si Oia. Logic, sunt foarte scumpe. Acolo merita sa iti bei cafeaua, un vin, un cocktail, mai pe relaxare. Dar voi va stiti bugetul si ce doriti de la vacanta voastra.

Lucruri de vizitat

Excursie intre Fira si Oia de-a lungul calderei

Drumetie intre Fira si Oia. 3h de traseu pe marginea calderei, iar peisajul va face sa merite tot efortul. Este recomandat ca traseu sa se faca din directia Fira catre Oia, putand astfel sa ajungeti in Oia chiar la apus.

Cel mai bine m-am informat despre acest traseu de pe Santorini Dave. Am atasat si aceasta harta oferita de el, dar pentru si mai multe informatii despre cum se poate organiza o vacanta pe insula, accesati cu incredere siteul lui.

Excursie cu barca in caldera

Daca stai doar o noapte, sau macar o zi intreaga, merita sa faci o excursie cu barcuta la vulcanul din caldera, la izvoarele termale si in insula Thirassia. Traseul turului cu barca este urmatorul: plecare din Fira Old Port, cu prima oprire pe insula Nea Kameni (Noua Flacara), apoi cu oprire si baie la izvoarele termale din insula Palea Kameni (Vechea Flacara), apoi cu 2h timp de vizitare pe insula Thirassia si apoi cu o vedere superba de coasta a portului Ammoudi si orasului Oia inainte de intoarcere in Fira.

Turul aceasta il faceti cel mai simplu organizat, de la orice agentie turistica de pe insula. Noi am ales una din Fira care ne-a oferit pretul corect, 26 € de persoana. Dupa buget puteti inchiria si o barca personala. Asta ne-a tinut ocupati de la ora 10:30 la ora 16:30. Tineti cont ca sa ajungeti in vechiul port si sa plecati de acolo nu este treaba agentiei, ci a voastra. Daca la vale puteti coborî in 20 minute, pentru urcare noi recomandam o plimbare cu telefericul, 6 Euro.

Istorie si arheologie

Siturile arheologice Akrotiri si Ancient Thira, dar si Muzeul de Istorie din Fira, aproape de autogara. Toate 3 pot fi vizitate cu un bilet comun, 15 Euro. Cred ca merita vizitat Muzeul mai intai pentru a intelege un pic din istoria locurilor si a vedea exponatele descoperite in urma sapaturilor.

Satucele medievale din interiorului insulei (Pyrgos, Akrotiri, Emporio si nu numai) sunt niste bijuterii ce stau nemeritat in umbra asezarilor cu vedere la caldera (Fira, Imerovigli, Oia). Daca aveti masina va fi foarte facil, dar chiar si fără le puteti vizita in cadrul unor excursii matinale sau in unele dupa-amiezi tarzii.

Apusuri

Apusuri in Imerovigli sau Oia. Opinia mea este ca Imerovigli este un loc minunat. Apusul urmarit acolo a fost foarte frumos, linistit, fara omorul din Oia. Cu toate acestea, apusul in Oia nu este celebru pe degeaba. Dupa ce au plecat toti din castelul bizantin de unde se urmareste apusul, am mai ramas la ceas de noapte sa privim frumosul sat.

In afara de celebrele satuce de pe marginea calderei, apusul de la Farul din capatul insulei, dupa Akrotiri, este foarte popular si nu atat de aglomerat.

Chiar exista plaje si in Santorini

Sunt cateva plaje in Santorini unde chiar te poti relaxa si exista si plaje mai izolate precum Red Beach unde se ajunge pe o carare si doar cu barca. Plaja de la Vlychada ne-a placut mult, fiind chiar certificata Blue Beach. Dar si Perissa si Perivolos au o plaja super in regula cu nisip negru, pe cand cea din Kamari este cam pietroasa, poate nu atat de baby friendly. Oricum, pentru 4-5 zile de vacanta sunt suficiente locuri in care te poti imbaia.

Postarile noastre de pe Facebook

Alte inspiratii online

Pentru o vacanta in Ciclade si Santorini trebuie sa va documentati temeinic. De exemplu, Anca de la 1001 calatorii a scris in urma cu multi ani despre traseul ei prin insule. Va puteti inspira mult din acel traseu fiind un fel de etalon al unei ture prin Ciclade.

Santorini Dave este o resursa in limba engleza foarte folositoare. Are informatii foarte utile, actualizate si niste harti foarte intuitive. Din pacate, nu prea m-am documentat de pe siteul lui inainte sa plec la drum.

Imperator Travel al nostru, românul, are si el informatii utile de obicei. El doar ce a fost prin Ciclade si probabil in curand va posta si isi va documenta toata excursia.

Concluzii

carturesti.ro

Vacanta in Santorini a trecut si ne-am intors la ale noastre. A fost o buna pauza de la un an nebun din multe puncte de vedere, mai ales profesional. A fost o vacanta relaxanta in care am apucat sa si stam, sa citim, sa zăbovim cum nu facem de obicei in vacantele noastre.

Va recomandăm Santorini ca destinatie macar o data in viata. Este un loc care te face sa te minunezi de puterea naturii si de micimea fiintei umane. Este un loc cu un peisaj unic in lume pe care merita sa-l vezi cu proprii tai ochi pentru a fi sigur ca pozele noastre nu sunt facute in Photoshop.

Va recomandam sa cititi inainte cat mai multe despre destinatiile in care urmeaza sa ajungeti, si daca va este lene, macar dati scroll pe niste bloguri de calatorie de calitate care sa va ajute sa va orientati cat mai bine si sa nu pierdeti activitati cu adevarat deosebite daca toti ati ajuns pana aici.


Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment