Majoritatea oamenilor vin in Iordania pentru Petra. Si este un must-see in viata, asta e clar. Sunt multe lucuri de vazut in Iordania dupa cum ati mai vazut din postarile noastre anterioare. Dar este clar ca nu ai cum sa vii in Iordania si sa nu treci pe la Petra. Intial, primul si singurul lucru pe care il vezi legat de Petra este Trezoreria. Si poate nu multa lume ajunge sa-si dea seama ca de fapt Petra este un teritoriu extrem de intins, cu multe trasee disponibile. Noi am apucat sa facem cel putin 3 din cele mai interesante. In primul articol v-am povestit despre drumul spre Petra, cu plecare din Amman, cazarea noastra si traseul din prima zi, despre nabateeni, de ce au construit acest oras aici si ce puteti vedea azi. In aceasta o sa va povestim despre celelalte trasee, mai putin batute de turistii ce exploreaza doar pentru o zi Petra.
In cea de a doua zi ne-am trezit devreme, ne-am luat sandwichurile cu falafel si am plecat iar spre Petra. Aveam o zi lunga caci voiam sa facem cateva trasee foarte interesante. Am trecut repede prin defileul Siq si am ajuns iar la Trezorerie. Ne-am delectat putin cu frumoasele camile. Era inca devreme.





Am aprofundat mai bine mormintele regale despre care nu v-am povestit prea multe in primul articol.
O serie de mousolee mari cu fatade impresionante sculptate practic in versatul vestic al muntele Jabal al-Khubtha. Mormantul urnei, mormantul de matase, mormantul corintic si mormantul palatului, sunt cele 4.





Traseul Jabal al-Khubtha. Trezoreria de sus.
Vazusem cu o zi inainte locul de plecare al traseului, cam la 150 metri la stanga de Mormantul Corintic. Acolo sunt niste scari si practic o usa. Este traseul rosu din harta de mai sus.


Probabil scarile au fost construite pentru procesiuni religioase.

O data ce urcam peisajele devin din ce in ce mai spectaculoase.











La capatul traseului se afla un cort de beduini, cu o priveliste magnifica si posibilitatea unui ceai/cafea.


Ne-am intors pe unde am venit.




Traseul – Înaltul loc de sacrificiu – Wadi al-Farasa
Acesta este un traseu deosebit, diferit de celelalte. Mult mai putin umblat si care ofera o atmosfera de Tomb Raider. Si stim cum e atmosfera asta caci am fost pe la Angkor Wat. Pe muntele Jabal al-Madhabah, la 1072m inaltime gasim Inaltul loc de sacrifiu. Pentru a ajunge aici se pleaca din traseul principal, pe o poteca marcata intre strada Fatadelor si necropola teatrului. Este traseul albastru din harta de mai sus.




Inaltul punct de sacrificiu


Cel mai probabil, Dushara, principalul zeu al credintei nabateene era slujit aici.

In mijloc se afla asa numitul tron al zeului (motab) pe care probabil unul sau mai multi betili erau amplasati. Nu se faceau sacrificii pe altarul in sine, numele fiind atribuit incorect dupa o traducere a unui cuvant arab de catre un cercetator in 1990. De asemenea Nabateeni nu practicau incinerarea ofrandelor, ofrandele erau sacrificate inainte de a fi aduse in altar, si probabil foloseau frecvent si ofrande parfumate de tipul tamaiei .




De aici se pleaca mai departe pe poteca Wadi al-Farasa. Cu o portiune de vest si apoi una de est.







Coborarea pe traseul Wadi al Farasa ofera niste atactii interesante, precum inscriptii Nabateene, diferite nise cu betili, piscina leului, templul gradinii si complexul Mormantul Soldatului Roman.

“Cu sistemul sofisticat de canalizare si gradini, combinatia dintre zone sacre si spatii dedicate mortii cu spatiile dedicate locuirii, Wadi al-Farada East oferea probabil o imagine impresionanta, un fel de paradis pe pamant, o utopie ideala in literatura antica” Stephan G. Schmid.




Partea de sus din Wadi Farasa East a fost numita Valea Gradinii de exploratorul Gustaf Dalamn in primavara lui 1904 cand a descoperit-o. Aici se afla si Templul Gradinii, monument sapat in piatra. Functia lui nu este cunoscuta nici acum, putea fi folosita si ca louinta. In fata are o cisterna adanca.




La Mormantul Soldatului Roman am facut o pauza, ne-am luat falafelurile si am admirat aceasta constructie. Cele 3 pancarte de sus care infatiseaza torsouri de luptatori in echipament, ne-au dus cu gandul la faptul ca acesta ar fi putut fi un mormant al unui soldat roman. Mai tarziu s-a demonstrat ca complexul apartine secolului 1 d.H, inaintea anexarii de catre romani, iar echipamentele nabateenilor erau asemanatoare ca si aspect.

Mormantul Renascentist isi ia acest nume dupa arcul de deasupra intrarii ce ne duce cu gandul la elementele Europei Renascentiste.












A fost o zi superba si cea de a doua petrecuta in Petra. De convins nu cred ca mai este nevoie sa va conving. Doar am vrut sa va arat ce minunatii sa nu ratati pe aici.
- Despre Jordan Pass si traseul nostru in Iordania.
- Iordania. Impresii la cald.
- Jerash, savoarea Romei antice in Orientul Mijlociu.
- Betania de dincolo de Iordan. Locul unde a fost botezat Iisus Hristos.
- Mozaicul Tarii Sfinte din Madaba, catacombe istorice si muntele Nebo.
- Amman, Iordania. File de poveste. 2018.
- Kerak si Ajloun. Pe urmele cruciatilor in Iordania
- 2 zile prin Petra. Siq, Trezoreria si mânăstirea Ad-Deir. (I)
- 2 zile prin Petra. Trezoreria de sus si traseul Wadi al-Farasa (Partea II)
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
Lasă un comentariu