Inainte sa enumaram ce am vazut, va spun dinainte. Toulouse are un centru istoric maricel cu foarte multe locuri de vazut. Iti va lua mult timp sa te plimbi pe toate micile stradute caramizii. Nu este Parisul, nici Bordeaux, dar este ceva nou. Asa ca plimbati-va prin Toulouse pentru ca veti gasi foarte multe locuri interesante. Poate cel mai mult m-a impresionat pe mine diversitatea bisericilor si a stilurilor prezente, cum ar fi biserica benedictina, cisterciana, cea in stil romanic sau cea in stil gotic.

Cu toate acestea, Francesco era cel mai entuziasmat de faptul ca niste băeți au facut o discoteca intr-o fosta biserica si ca este super tare. C’est comme ca! Daca nu ati citit primul articol despre Toulouse, aflati mai multe despre Francesco in Toulouse. Occitania.
Cred ca cel mai interesant obiectiv din Toulouse este Catedrala Sfantul Stefan, pentru ca de ce nu, Etienne inseamna Stefan. In general, in multe orase europene, catedralele sunt impresionante si reprezinta niste puncte de atractie, iar Toulouse respecta si el tendinta. Dar aici lucrurile stau altfel. Catedrala aceasta este un fel de mix intre mai multe stiluri, gotic si romanic. Cumva, jumatate de biserica este in stil romanic, iar cealalta este in stil gotic. Asa se face ca aspectul este unul ce aduce un pic a Frankenstein, dar un Frankenstein frumos.






Daca tot suntem la capitolul biserici si lucruri sfinte, trebuie sa vorbim despre Biserica Sfantului Sernin (sau Saturnus). Este cea mai mare catedrala in stil romanic din lume si este dedicata primului episcop crestin din Tolosa. El a trait pe la 250 A.D. si a fost martirizat pentru refuzul de a abandona crestinismul. Initial, in acest loc era o alta biserica, dar dupa ce pelerinajele catre Compostela au inceput sa fie din ce in ce mai populare, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de o biserica mai mare. Asadar, pe la anul 1000 s-a inceput constructia Catedralei. Mie mi-a placut cum arata biserica din punct de vedere arhitectural, mai ales ca stilul romanic este mai rar. Si sincer imi place mai mult decat stilul gotic. E mai latin, mai de al nostru. Pentru cine vrea sa citeasca mai multe despre, gaseste aici.




O alta biserica interesanta, si destul de ascunsa, chiar langa Pont Neuf, este Biserica Notre Dame de la Daurade, construita peste un templu pagan dedicat lui Apollo, pe la 410 A.D cand s-a dat un edict conform caruia templele pagane puteau fi facute biserici. Aici puteti vedea si o statuie cu Madonna neagra.


Pont Neuf ( Podul Nou ) este un pod construit intre 1543 si 1632. Chiar langa pod, ca si cum in stanga lui, daca voi veniti dinspre orasul vechi, puteti vedea Hotel Dieu Saint Jacques (Spitalul adica). Vechi si interesant. Intotdeauna mi-a placut sa vad spitalele vechi din alte tari. Spun ceva despre trecutul tarii, cum si cele contemporane spun ceva despre prezentul tarii. Tot aici, gasiti si Muzeul Istoriei Medicinei.







Capitolium este chiar in centrul orasului. Capitolium este Hotel de Ville, adica primaria frantujilor si este situat chiar pe locul in care a fost martirizat Sfantul Saturnius. Este o cladire imensa, sau mai degraba, un complex de cladiri care adaposteste in prezent si Teatrul si Opera din Toulouse.
Numele de Capitolium vine de la denumirea data in trecut celor care conduceau orasul, capitoulii. Desigur ca numele acesta are o rezonanta destul de latina, pentru ca cei din Toulouse au vrut sa se apropie cat mai mult de maretia vechiului Imperiu Roman. Logic ca acest Capitolium nu a fost asa de la inceput, si la fel ca Palatul Culturii din Iasi, complexul a fost construit treptat. Forma aproximativ finala dateaza prin secolul XVIII si fatada seamana foarte mult cu fatada primariei din Nancy. Dar stiti ce nu v-am spus despre Capitolium? Ca in piata din fata lui este centrul orasului si ca acolo se intampla orice. Si lucruri bune, dar si lucruri rele, gen, revolutii, proteste, decapitari. Toate lucrurile faine sunt acolo oricum. O piata centrala in adevaratul sens al cuvantului. Un suflet al orasului.
Muzeul Georges Labit este un mic muzeu care are o colectie interesanta de arta orientala si egipteana. Georges Labit era un calator pasionat de etnologie, iar la moartea sa in 1899, casa lui a revenit tatalui sau care s-a ocupat in continuare de muzeu. Treptat, municipalitatea a acordat si mai multe obiecte muzeului. V-am prezentat acest muzeu, pentru ca desi nu l-am vazut, ma face sa ma gandesc cum ar fi ca la batranete sa ne facem si noi un muzeu cu suveniruri de peste tot.
Oaza de liniste si frumos
Muzeul Augustinilor sau pe frantuzeste Musee des Augustins, este un fel de muzeul orasului. Sculpturile, tablourile, gradina superba, dar mai ales, cladirea in care este amplasat muzeul, o fosta manastire augustina desfiintata dupa Revolutia Franceza, te obliga sa vizitezi muzeul. Daca ar fi sa vad un lucru in Toulouse, ar fi acest muzeu. Nu va mai descriu ce vedeti pe acolo, ideea este ca niste profani ca noi s-au simtit bine vizionand lucruri frumoase. Si asta este cel mai important parerea mea. Un alt lucru interesant, acest muzeu este al 2lea deschis in Franta, dupa Louvre.







Manastirea Iacobinilor (a ordinului Dominican) a fost observata de noi cand am ajuns in oras fara sa stim cu ce avem de a face. O cladirea imensa din caramida (urma sa vedem in Albi ceva si mai si) aparea dupa niste stradute micute. Cum sa va zic, felul in care caramida aceea se ridica din pamant, ca si cum nu ar avea inceput, este extraordinar. Merita vazut si observat. Nu am intrat in interior decat pentru putin timp, si nu am apucat sa vedem si gradina interioara, un element destul de frecvent in manastirile catolice din lumea catolica. Ei ii spun Cloître. Nu stiu sa-l traduc in romana…




Asadar, dominicani au primit porecla de iacobini deoarece sediul din Paris era pe strada Saint Jacques (in latina Jacobus). Iacobini au ajuns in Toulouse ca o incercare a Papalitatii de a contracara erezia catara. Ce merita retinut este ca Iacobini au fost niste oameni foarte intelectuali si au pus accentul pe educatie si cultura. Astfel se si explica infiintarea Universitatii din Toulouse la 1229, a 2a din Franta dupa cea de la Sorbona. Dar cel mai important este ca aici sunt ramasitele (moastele) Sfantului Thomas D’Aquin, un super teolog al catolicismului.
Ultimul amanunt interesant despre Ordinul Dominican este ca uniforma lor era o in culoarea alba. Stiti cine se imbraca in alb in mod constant si sta la Vatican? Papa Pius V a preluat obiceiul de la Dominicani. Mai exact si-a pastrat uniforma si in timpul sederii la Roma.
Hotel d’Assezat este un vechi hotel particular, o casa superba, cu o arhitectura renascentista si multe elemente imprumutate din specificul italian. In prezent, adaposteste Fundatia Bemberg, adica puteti vizita o colectie de arta destul de valoroasa. Nu sunt multe tablouri, doar 30, dar oamenii au mers pe calitate, nu cantitate. Nu am vizitat interiorul, nu stim, dar merita sa aruncati o privire in curtea interioara.


Airbus se fabrica la Toulouse. Defapt, se fabrica peste tot, dar aici este sediul central al companiei si locul unde sunt ansamblate aeronavele. Exista un muzeu, puteti face si un tur prin fabrica.
Cam atat am avut de spus despre Toulouse. Ce pot sa va spun mai mult. Daca aveti o saptamana la dispozitie, aceasta regiune a Frantei va poate oferi foarte multe lucruri. Eu cred ca mai multe decat o saptamana la Paris.
In continuare, voi mai posta cateva instantanee frumoase din Toulouse.




Articole Sud Vestul Frantei
- Excursia in Sud Vestul Frantei. Traseu, sfaturi si buget.
- Bordeaux, un alt fel de Paris.
- Dune de Pillat
- Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume.
- Toulouse. Occitania
- Toulouse. Pe partea turistica
- Albi. Caramida si catari.
- Carcasonne, un clasic.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] Despre locurile importante pentru un turist in Toulouse, vom vorbi in articolul urmator. […]