In a doua zi a noastra pe insula am plecat sa vizitam celelalte orase importante ale Maltei. Asa am ajuns in Mdina si Rabat in cadrul calatoriei noastre malteze.
- Malta, insula cavalerilor. Intre Europa si Africa.
- Valleta, capitala cavalerilor de Malta.
- Mdina, Rabat si catacombele Sf. Pavel
- Templele megalitice din Malta. Printre cele mai vechi monumente din lume.
- Gozo, hoinarind prin a doua insula a Maltei
Mdina. Orasul silentios.
Mdina, supranumit si “Orasul silentios”, a fost capitala Maltei inca din antichitate si pana in perioada medievala, practic pana la venirea cavalerilor ordinului Sf. Ioan in 1530. Atunci capitala a fost mutata la Birgu. Mdina a ramas in schimb in continuare centrul nobilimii malteze si a autoritatii religioase a insulei.
Atat Mdina cat si Rabat sunt denumiri de orase folosite ca urmare a ocupatiei arabe a insulei. Cu singuranta toti stim de capitala Marocului, care se numeste tot Rabat. Pe langa asta si principalul oras al micutei insule Gozo, este numit tot Rabat. Adevarul este ca m-a incurcat putin aceast aspect, cand a trebuit sa ma gandesc la amintirile mele din Rabat mi-am dat seama ca le-am incurcat total, nu stiam ce oras Rabat cu a lui cetate m-a impresionat, bine ca il am pe Traian. Impreuna facem ca acest blog sa fie cea mai fidela amintire a trairilor noastre.
Cuvantul vine din arabul Il-Rabat care inseamna “suburbie”. Si dupa cum va voi povesti mai departe si despre orasul Rabat, intelegem de aici, ca defapt el a fost construit initial ca o suburbie a orasului Mdina care defapt era “Citta Nobile”.
Nu as vrea sa cad in clisele ce inconjoara de multe ori orasele medievale impecabil restaurate si pastrate, in care toti bloggeri povestesc despre cat de frumos este si cum se transpun in trecut pasind pe stazile acestui oras. Daca ma intrebati pe mine, da, este un oras frumos, nu pot spune ca nu este, dar denumirea de “Oras silentios” il descrie perfect, si din pacate nu foarte fericit, pentru ca mie mi s-a parut un oras cam trist, fara viata. Si nu este din cauza ca eu nu mi-as dori sa nu mai circule masini prin centrul vechi al oraselor si sa fie doar un sanctuar al pietonilor, dar pur si simplu mi s-a parut pustiu, cu o lipsa totala de activitate, un spatiu mai degraba de locuit, in care locatarii nu iubesc prea mult turistii. Din cand in cand mai trecea cate o caleasca. Dar in acelasi timp nu pot minti ca este un oras urat, merita o vizita.
Dar sa va arat cateva poze frumoase:
Rabat
Orasul Rabat din insula Malta este cunoscut in special pentru Grota Sf. Pavel si catacombele din vecinatate. Dupa cum va povesteam Rabat semnifica in araba veche – suburbie.
In urma cu 1957 ani in jurul anului 60 d.Hr, Sf. Apostol Pavel fusese prins de iudei in Templul din Ierusalim si fusese inchis in Cezareea (oraș din Antichitate, se afla între actualele orașe Tel Aviv și Haifa din Israel) timp de 2 ani. Este apoi trimis spre judecata la Roma, pe o corabie ce va pleca din Creta, dar care nu va ajunge la destinatie. El, impreuna cu toti cei 300 de naufragiati, au supravietului si au ajuns in arhipelagul maltez.
Nu pot sa spun ca stiam prea multe despre acest aspect atunci cand am ajuns in Malta, dar m-am bucurat mult sa aflu aceste informatii, mi-am dat seama atunci cat de mare este comoara pe care o poate insula oferi.
Sfantul Pavel a ramas aici timp de 3 luni, perioada in care a predicat si a vindecat bolnavi. Se spune ca atunci cand a ajuns pe insula Sf. Pavel a fost muscat de un sarpe dar nu a patit nimic, moment in care locuitorii insulei si-au dat seama ca este un om deosebit. Aceste evenimente ne sunt povestite în Faptele Apostolilor, în capitolul 28.
Locul in care a stat Sf. Pavel pe insula se numeste St. Paul’s Grotto si plaja pe care au ajuns naufragiatii St. Paul’s Bay. Am ajuns si noi aici.
Un alt loc turistic foarte interesant de vizitat tot in orasul Rabat sunt catacombele Sf. Pavel si Sf. Mucenite Agata. Catacombele sunt labirinte inguste, lungi de km, dispuse pe etaje. Acestea reprezinta de fapt vechi cimitire romane, construite la periferia orasului vechi, Mdina, acum in orasul Rabat. Lasate in paragina, au mai fost utilizate ocazional in perioada crestina fiind zone in care se pot gasi fresce crestine, si apoi din nou parasite pana cand au fost complet curatate in anul 1894.
Pana in 1944 Malta a fost cel mai bombardat loc din lume, cu peste 16,000 tone de bombe detonate aici, motiv pentru care aceste catacombe au fost folosite si pe post de adapost. Am gasit pancarte care descriau alertele de bomba si modul in care oamenii s-au adapostit aici.
Dupa Mdina si Rabat am plecat sa vizitam cel mai fascinant loc din Malta si din lumea vazuta de noi pana acum, templele megalitice.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
Lasă un comentariu